Csípős vitaminforrás

2021.04.05. 11:30

Reszeljünk tormát a sonka mellé, a friss az igazi

A húsvéti étkezések elmaradhatatlan szereplője a torma, azt azonban kevesen tudják, hogy a hazai ter­mesztés nagy múltra tekint vissza.

Mauthner Ilona

20210327 Szekszárd Piaci körkép, húsvéti ünnepek előtt. Húsvéti dekorációból, sonkából bőséges volt a kínálat a piacon. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Régebben szinte minden kiskertben volt egy-két saját termelésű gyökér belőle, ma már csak elvétve foglalkoznak vele. A torma egyébként évelő fűszernövény, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elültetnünk, és aztán minden második évben ritkítani kell, hogy ne bokrosodjon el. Ez a csípős gyökér gazdag C-vitaminban, és nem tartalmaz zsírt.

Csípősségét a benne található mustárolajnak köszönheti, de a gyökérben található: B1-,­ B2-,­ és B6-vitamin is, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas és foszfor is. Frissen reszelt gyökere kis mennyiségben segít a gyomor- és bélbántalmakon. A tormát felhasználhatjuk frissen, reszelve, vagy tormaszószként elkészítve is.

Frissen reszelve az igazi
Fotó: Shutterstock

A torma helyigényes növény, így a kert olyan részébe ültessük, ahol nem veszi el a területet más zöldség- vagy fűszernövénytől. Mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, akár árnyékos helyen is képes megélni, kedveli a vályogos és nedves talajt. A tormát egyébként nem magról vetjük, hanem gyökérdugványról szaporítjuk.

A hazai tormafogyasztás leginkább a húsvét ünnepéhez köthető, és szinte csak ekkor fogyasztják az emberek. Ma a legtöbben feldolgozott formában vásárolják, mert az erős, irritáló illóanyagok miatt az otthoni feldolgozása kevésbé népszerű. A nyers torma ára egyébként 2000 forint körül mozog.

A torma reszelésének is megvan a trükkje

Aki már reszelt tormát, tudja, hogy nem egy mókás dolog. Viszont van egy trükk, amivel kivédhető, az erős csípő érzés: vegyünk egy korty vizet (apukák fröccsöt) a szánkba, és amíg reszelünk, tartsuk bent. Viccesnek hangzik az ötlet, de működik. Aki nem hiszi, próbálja ki.

Borítóképünkön: a piacon mindig kapható friss gyökér (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában