virágosítás

2021.05.17. 14:00

Az erkély dísze lehet a színpompás muskátli

A piacok tele vannak virágpalántákkal, a kínálat széles. Így május elején jellemző, hogy elővesszük a pincékben átteleltetett növényeinket és átnézzük, melyek alkalmasak arra, hogy idén virágot hozzanak. Az egynyári virágokat pedig ezekben a napokban szokták kiültetni.

M. I.

20190723 Csákánydoroszló Függönyként virít a muskátli Vali néniék (Horváth Árpádné) erkélyéről idén is. Mindig csodájára járnak a szomszédok. fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

Az egyik kedvencünk a muskátli, ha szerencsénk van, a tavalyi is használható még, ha ügyesen visszavágjuk. Aki viszont újat szeretne, az a piacok mellett a kertészetekben és faiskolákban minden tavasszal és nyáron rengeteg egyenes, bokros, színes virágú muskátlit talál magának. A borostyánlevelű muskátli is nagyszerű választás, kedvelt helye az erkély, ahol jól mutat akár felfuttatva, akár hajtásait lógva hagyva.

Nem ritka, hogy a muskátlik már májusban virágozni kezdenek, de fontos, hogy a szabadba csak a fagyok után ültessük ki. Ahhoz, hogy a virágok erejük teljében költözzenek kinti helyükre, hozzá kell szoktatni őket a kinti levegőhöz. A szoktatás, azaz megkeményítés azt jelenti, hogy a növényeket egy-két hétre napközben a szabadba helyezik, mielőtt végleg kiültetik. Ez segíti a virágoknak elkerülni a sokkot, amely hátráltatná egészséges fejlődésüket.

A muskátlik nemcsak tűrik, de imádják a napsütést, a déli napsütést is örömmel viselik. Félárnyékban is jól érzik magukat, bár minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Az északi fekvésű erkély viszont nem megfelelő környezet. Érdemes figyelembe venni, hogy a muskátli a nap felé nő. Ha gyönyörű növényeket szeretnénk, forgassuk el a cserepes muskátlit minden héten 90 fokkal, hogy minden oldalról elegendő fényt kapjon.

A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik, ahol a hosszabb szárazság nem ritka. Emiatt jól viselik ezeket az időszakokat is, húsos leveleikben és vastag szárukban rengeteg folyadékot tárolnak, így az ideiglenes vízhiány általában nem okoz maradandó károsodást.

A bőséges és folyamatos virágzáshoz azonban a muskátliknak rendszeres öntözésre van szükségük. Napsütéses időszakokban naponta öntözzük, lehetőleg reggel szobahőmérsékletű, állott vízzel. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki, de ne is legyen teljesen elázva.

Borítóképünk: Akár az egész erkélyt beboríthatjuk muskátlival

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában