párkeresés

2021.05.28. 11:30

Megbízható, intelligens társra vágyik leginkább, aki magányos

Számos Tolna megyei keresi párját fényképpel, kereszt­névvel különféle társkereső hirdetéseken. A rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint az elmúlt évben inkább a nők érdeklődtek a párkeresés témája iránt. A szerelem iránti vágy a fiatalabb korosztálynak fontosabb.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Számos megyei társkereső bemutatkozószövegére lehet rábukkanni, és még csak nem is kell regisztrálnunk egyetlen ilyen honlapon sem. Többgyermekes egyedülálló anyuka a saját túlsúlyára panaszkodva reméli, hogy talál valakit, aki a pluszkilókkal együtt elfogadja. Negyvenes férfi az élni és élni hagyni elvét követi, és hasonló gondolkodású párját keresi. Ez a két példa csak csepp a tengerben. A koronavírus-járvány alatt sokan, sokféleképpen próbálták meglelni az igaz szerelmet. A lapunkhoz eljuttatott kutatási adatok alapján utalhat a Tolna megyei helyzetre, hogy az elmúlt évben inkább a nők érdeklődtek a párkeresés témája iránt. A randizgatást azonban inkább a férfiak várták jobban.

Még vásárlás közben is randiztak

A netnográfia módszertanával kutatta az online térben megjelent randizással kapcsolatos közösségimédia-beszélgetéseket az Ynsight Re­search csapata. A vizsgált időszak az elmúlt év elejétől az idei év április végéig. Az adatokból az látszik, hogy a járvány kezdetekor a netezők közel kilencezer alkalommal osztottak meg gondolatokat a randizásról. További több mint negyedmilliószor pedig reagáltak ezekre. A tizennyolc és harmincnégy év közötti korosztály kommunikált a legaktívabban online a társkeresésről és a randizásról. Az ennél idősebb korosztály feltehetően inkább máshol, kevésbé nyíltan beszélte ki a randizás kérdéseit. Nagyon is kedveltek a randialkalmazások, amelyek tartalmai majdnem húszezer interakciót váltottak ki a vizsgált időszakban, de az ismert közösségi oldalt is igénybe vették erre a célra. Az elvárások a következőképpen alakultak: míg a társkeresők régen romantikusnak gondoltak egy parki sétát, ebben az időszakban a hátuk közepére sem kívánták. A vizsgált adatokban azonban a legtöbben mégis a közös sétálást tanácsolták a többi netezőnek, hiszen szinte ez volt az egyetlen biztonságos lehetőség a személyes találkozásra. Voltak, akik nem igazán foglalkoztak a járvánnyal, és az ismerkedés során nem gátolta őket a kötelező bezártság. Számukra még felmerült a buszmegállós randizás, a legcsábítóbb ötlet azonban az áruházi randevú volt, mondván: vásárlás során ismerszik meg az ember.

A beszélgetésekben aktív korcsoportok

Új randizási etiketthez kell alkalmazkodni

Az adatok alapján a járvány többféle módon befolyásolja a randizást. Először is segíti azokat, akik kevésbé kommunikatívak, hiszen a járvány jó beszédtéma. Ami még fontosabb, hogy a védettségi igazolvány miatt új etikettet is ki kell dolgozni: elkérheti-e valaki a másik illető védettségi igazolványát, vagy ez illetlenség lenne? Mi történik akkor, ha olyan helyre megyünk, ahol kérik a védettségi igazolványt, de leendő párunk nem rendelkezik azzal? Emellett szinte már mindennapivá váltak az olyan Covid-konfliktusok, hogy ki szerint valós, ki szerint kamu, kell-e egyáltalán oltani, és egyebek. A legfőbb kérdések a maszk hordása, a kézfertőtlenítés és természetesen a távolságtartás voltak.

A nemek szerinti eloszlás Forrás: infogram.com

Az álom egy megbízható, intelligens társ

Egy kutatás szerint a szerelem iránti vágy a fiatalabb korosztálynak fontosabb. A jelenlegi járványügyi helyzet több egyedülállót is motivált, hogy belevágjon az online társ­keresésbe. Tízből négy társkereső szerint nincsenek számára érdekes, potenciális jelöltek a közvetlen környezetében, és csak az ötöde gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedések miatt nem tud máshol ismerkedni.

Szinte mindenki egy megbízható, nyitott, intelligens társról álmodozik, akivel megélheti az igazi szerelmet, de ez különösen a negyvenöt év alattiaknak fontos.

A fiatalabb korosztálynak a felsőfokú végzettséggel rendelkezés, míg az idősebbeknek – érthetően – a közös gyermekvállalás lehetősége került a legkevésbé fontos elvárások közé. Ez utóbbi korcsoportba tartozó párkeresők többsége korábban már élt házasságban, és most talán a következő nagy ő-t keresi. Mindkét korosztály számára jelentéktelen, hogy leendő társa többet keressen nála.

Bár mindkét nem tagjai a megbízhatóságot helyezték az első helyre, mégis valamelyest mást jelent az ideális társ a férfiak és a nők számára, főleg, ha az életkort is figyelembe vesszük. Meglepő fordulat, hogy a fiatalabb korosztálynál a szerelem iránti vágy a férfiaknál a második helyen végzett, de a nőknél csak a negyedik legfontosabb szempont.

Sokan hisznek a nagy ő-ben, a szerelemben

Egy ismert párkereső oldal által elvégzett kutatás résztvevőinek több mint harmada a szívére és az érzéseire hallgat párválasztás során, és mindössze tízből egy társkereső dönt logikus észérvek alapján. Az egyedülállók ötöde ragaszkodik a berögzött elvárásaihoz, és csaknem ennyien hajlamosak is eltérni a meghatározott szempontoktól az ismerkedés során. Minden negyedik társkereső teljes mértékig hisz abban, hogy létezik a nagy ő, és meg is találja azt. Ugyanakkor minden ötödik válaszadó meg van győződve arról, hogy az igazi nem létezik, hanem azzá kell válni. A férfiak és a nők között e tekintetben nincs jelentős különbség. Megfelelő társat találni nem könnyű, a kérdőívet kitöltők fele már több éve keresi a párját. Ez adhatna okot egy pesszimistább végkicsengésre, de a kutatás alapján úgy látják, hogy a szerelem és az igazi társ iránti vágy kitartóan motiválja az egyedülállókat, hogy megtalálják életük párját, aki viszonozza érzéseiket.

Borítókép: Védettségi igazolvánnyal már egy éttermi kávézás közben is ránk találhat a szerelem (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában