Gyönk

2021.06.29. 16:20

Praktikus tanácsok a nagy melegre

B. M.

Forrás: Shutterstock

A gyönki önkormányzat közösségi oldalán tette közzé tanácsait kánikula idején. Ezek például a következők: a lakosok napközben az ablakokat tartsák csukva, használjanak függönyt, egyéb sötétítőt, éjszaka szellőztessenek. Csak szükséges mértékben használják az elektromos készülékeket, még a világítást is.

Amikor a külső hőmérséklet harmincöt és harminckilenc Celsius-fok közötti, az ideális belső hőmérséklet huszonnyolc fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventilátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet.

Kerülni kell a tűző napon való tartózkodást délelőtt tizenegy és délután három óra között, ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB-sugárzás ellen védeni szükséges a bőrt napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, a szemek védelmére széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot és napszemüveget tanácsos viselni. Ne hagyjanak kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban.

A szabadban végzett sportolást is a reggeli vagy kora esti órákra tanácsos korlátozni. Ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Rendszeresen kell folyadékot fogyasztani, kerülni az alkoholos, magas cukor- vagy koffeintartalmú italokat.

A kánikulai meleg károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat a fizikai munkát végzők szervezetére is, nekik fontos a védőital, és a pihenőidő biztosítása. Az időseknél szív-, érrendszeri panaszokat okozhat, ezért tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. A lázas betegek folyadékpótlására is különösen oda kell figyelni.

Borítóképünk: Ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre, de kerüljük az alkoholos, magas cukor- vagy koffeintartalmú italokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában