Egészséges táplálkozás

2021.06.18. 12:30

Rostban gazdag ételekkel csökkenthető a vastagbélrák kockázata

Forrás: Mindmegette

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A többhónapos bezártság után végre egyre több helyre tudunk kimozdulni, ezzel együtt pedig sokunkban felmerül az életmódváltás igénye is. Bár mindenhol folyamatosan azt halljuk, hogy törekedjünk az „ideális tápanyagbevitelre”, ennek meghatározása nem is annyira egyszerű. Nem mindegy például, hogy éppen a húszas, negyvenes vagy ötvenes éveinket tapossuk.

A WHO jelenlegi ajánlása alapján a felnőttek napi energiabevitelének maximum harminc százalékának kell zsiradékból származnia, ebből a telített zsírsav ne legyen több tíz százaléknál. A napi sóbevitel javasolt mennyisége legfeljebb egy teáskanál (5 gramm) legyen és a teljes táplálkozás maximum tíz százaléka származzon hozzáadott cukorból. Az egészséges életmód érdekében naponta legalább 40 dekagramm zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani, viszont ebbe nem tartoznak bele a keményítőtartalmú ételek, mint például a burgonyafélék.

Míg a húszas-harmincas éveinkben pusztán a fenti szabályok követésével sokat tehetünk az egészségünkért, 40 éves kor felett már fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a szűrővizsgálatokra is. A megelőzésnek egy másik fontos pillére, ha odafigyelünk az ételek minőségére is.

Táplálkozás szempontjából továbbra is érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű rostbevitelre, hiszen ennek segítségével csökkenthető a vastagbélrák kockázata is. Fontos a vitaminok és ásványi anyagok pótlása is, ebben segíthet a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

A szív- és érrendszeri betegségek prevenciója szempontjából érdemes a telített zsírokat telítetlenekre cserélni. A koleszterinszint mérséklését segítheti, ha több növényi eredetű élelmiszert fogyasztunk, például a vajat jó minőségű növényi margarinra cseréljük – adta hírül a Mindmegette.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában