Fontosak a szabályok

2021.07.30. 07:00

Egyre terjed, de veszélyes lehet az új őrület!

Néhány hete egy fiatal fulladt vízbe SUP-ozás közben, múlt hétvégén pedig egy tízéves kislányt sodortak el állószörfdeszkáján a hullámok a Balatonban. Egyes Tolna megyei strandokon is bérelhető az új őrület, a SUP, de használata ott sem kevésbé veszélyes.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

Alig néhány éve bukkant fel Magyarországon az állószörfnek is nevezett SUP (angol rövidítés, állva evezést jelent), amelynek rajongótábora egyre nő. A tolnai szabadstrandokon, Szálkán és Fadd-Domborinál több helyen is lehet bérelni. Használata egyszerűnek tűnik, de mégsem az. „Rövid idő alatt elsajátítható, de gyakorlat nélkül nem tanácsos vele elindulni. Nálunk csak előzetes oktatás után vehető bérbe” – mondta érdeklődésünkre Keinráth Henrietta edző, SUP-oktató.

Hozzátette, használat előtt mindenkinek alá kell írnia egy nyilatkozatot, amellyel elismeri, tud úszni, felveszi a mentőmellényt és nem zavarja az úszókat, 16 éven aluliak pedig csak szülői beleegyezéssel használhatják a deszkát. Az oktató szerint a fő probléma az, hogy egyre többen érkeznek saját SUP-pal, ilyenkor senki nem ellenőrzi a fentieket, így lehetnek még ebből balesetek.

Hortai Tamás, a Gemenc Mentőcsoport kutatóbúvára szerint többféle veszélye is lehet a SUP-­használatnak. Előfordulhat, hogy valaki megcsúszik, beleesik a vízbe és valami kemény tárgyra, kőre, vasrácsra zuhan, amelyik sérülést okozhat. Annak is komoly veszélye van, ha valaki a napsütéstől és az evezéstől felhevült testtel hirtelen a hideg vízbe esik, aminek nagyobb az esélye, mint egy gumimatrac esetében.

A SUP-deszkát könnyen felboríthatják a hullámok is. Hazai viszonyok között ugyan ritkán várható erős hullámzás, de megtörténhet, ha elmegy mellettünk egy hajó vagy egy figyelmetlen jetski, amelytől azonnal óceáni viszonyok között találjuk magunkat. Ilyenkor tapasztalat nélkül garantált a borulás.

Fontos az is, hogy ne távolodjunk el messze a parttól, ha az eszköz használatával csak most ismerkedünk, és mindenképpen használjunk mentőmellényt, hiszen anélkül rosszabbak a vízi sportoló esélyei – véli a kutatóbúvár.

Borítóképünkön: Vízibicikli és a háttérben SUP-ok Fadd-Domboriban. Ülve is lehet evezni a deszkán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában