virágzás

2021.07.09. 12:30

Így lesz végig gyönyörű a muskátlink nyáron

M. I.

20190723 Csákánydoroszló Függönyként virít a muskátli Vali néniék (Horváth Árpádné) erkélyéről idén is. Mindig csodájára járnak a szomszédok. fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Forrás: MW-archívum

Fotó: © Szendi Péter

Régen a muskátlik a falusi családi házak ablakát díszítették, de természetesen jutott azért belőlük a városi panellakások erkélyeire is. Ma már annyira népszerű virág lett, hogy elképzelhetetlen nélküle egy utcára néző ablak, udvar vagy balkon.

A muskátlik vidám virágaikkal, a színek és formák változatosságával nyárias hangulatot árasztanak. Ugyanakkor ez a könnyen gondozható dél-afrikai növény jóval sokoldalúbb, mint azt sokan feltételezik róla. A muskátlik szinte minden életmódhoz passzolnak. Élénkítik a városi erkélyeket és teraszokat, színesebbé varázsolják a kerteket, de nyári asztaldíszként vagy a falat beborítva is különleges kiegészítői lehetnek bármely belső térnek. Nem csoda, hogy egyre több fiatal fedezi fel magának ezeket a nyári szépségeket.

A muskátli tökéletes választás napos vagy félárnyékos helyekre, hiszen gyorsan nő, rengeteg tartós virága van, könnyen gondozható és nagyon szívós. Magas, nagyobb levelű növények mellé helyezve a kontraszt különleges és barátságos hangulatot kölcsönöz. Ugyanakkor a muskátlik kézzel készített dekorációval és bútorokkal is jó összhangot teremtenek. A rengeteg színes virággal körülvett városi teraszon garantált a nyaralás hangulata munka közben.

Azok számára is van jó hírünk, akiknek nincs sem erkélyük, sem teraszuk, a megfelelő gondoskodással ez a növény egy világos szobában is jól érzi magát, és színeivel a lakást is feldobja. Erre a célra a nemes muskátli a legalkalmasabb. Telített színeivel ez a növény a muskátlik szépségkirálynője. A nemes muskátlit eredetileg beltéri növényként termesztették, és a klasszikus kültéri muskátlitól eltérően kora tavasszal virágzik. Vannak olyan nyári virágzású fajták is, amelyek a szabadban, széltől és esőtől védett helyeken fejlődnek jól.

A muskátli leginkább a kissé árnyékos helyet szereti, illetve nyáron, a melegben naponta kell locsolni ahhoz, hogy sok virágot hozzon. Az elnyílt töveket pedig le kell törni, így hoz majd újat a növény.

Borítóképünkön: A városi erkélyek színpompás dísze

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában