hőségriadó

2021.07.28. 20:00

Kétszázötven helyen hűthetjük le magunkat

Harmadfokú hőségriadó van érvényben péntek éjfélig. A nagy meleg szervezetünket is ostromolja. A levesben és a növényekben is van folyadék.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Megyénkben korábban sem volt ismeretlen a trópusi hőség. Legfeljebb ez a mostani tartósság tesz hozzá némi többletet ehhez az éghajlati jelenséghez. Ez a tényező is hozzájárul ahhoz, hogy július 30-ig, azaz péntek 24.00 óráig az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére.

A szakadatlan forróság számos ember egészségét befolyásolja, sőt, veszélyezteti. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által jegyezett ismertetésben az olvasható, hogy „a tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli.”

Az ismertetés azt tanácsolja, hogy „aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.” Segítségképpen egy jegyzék közli a megye légkondicionált helyiségeit, ezekből a létesítményekből – Alsónánától Nagydorogon át Zombáig – jelenleg 250 áll rendelkezésre. A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

A kánikulához jól illik a fagylalt, természetesen most sok fogy ebből a csemegéből Fotó: Kiss Albert

Az ilyenkor óhatatlan folyadékvesztést pótolni kell. Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos egyebek mellett azt tanácsolja, hogy a hagyományos csapvíz vagy buborékmentes ásványvíz mellett fogyasszunk könnyű levest, zöldségféléket – például salátát és céklát – és gyümölcsöt is. Valamennyi táplálék folyadékpótló jelleggel bír. A pincehideg víz pedig némi gyümölcslével és citromkarikával vonzó üdítő itallá alakítható át.

Borítóképünk: Frissítő vízzel locsolják egymást fiatalok Szekszárdon, a Béla király téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában