tippek és trükkök

2021.07.05. 11:30

Nyáron a legfontosabb a bőr ápolása, hidratálása

A hőséghez a napi bőrápolási rutint is át kell alakítani. A forróságban fontos a fényvédelem, ezenfelül a megfelelő tisztálkodásra is figyelmet kell fordítani.

Kalmár Klaudia

Fotó: Mártonfai Dénes

Sokan úgy vélik, nyáron nem kell annyit foglalkozni a bőrápolással, hiszen a napsütés úgyis ragyogóbbá és egészségesebbé teszi az arcot és a testet is. Azonban pont ebben az időszakban fontos, hogy egy kicsivel több figyelmet szenteljünk a bőrünknek, hiszen a kánikulában sokkal inkább bezsírosodik, s az izzadással a szennyeződés hamarabb megtapad.

A megfelelő fényvédelem mellett is gyorsabban cserélődik a bőr felső rétege a melegben, ezért érdemes heti egy bőrradírozást beiktatni, amellyel elkerülhetőek az eltömődött pórusok és az ebből kialakuló pattanások. Az örök dilemma, hogy ilyenkor használjunk-e sminket és ha igen, akkor milyet. – Természetesen lehet használni sminket, de csak könnyebb állagúakat. A bőrnek ilyenkor jobb, ha tud lélegezni, ezzel szemben egy alapozó eltömítheti az arcbőrt. Kerüljük a csillámporos, sötét színű szemfestékeket is. Strandon, vízparton, de főleg napozás közben semmiképp se hagyjuk magunkon a arcfestéket, hiszen beleéghet az arcbőrbe. Ugyan ez a helyzet a parfümmel is. Reggel és este pedig nem árt egy alaposabb arctisztítás – emelte ki Nagy Dorottya kozmetikus.

Kezdjük egy könnyed arclemosóval, micellás vízzel, majd öblítsük le langyos vízzel és ezután jöhet a hidratálókrém. Fontos, hogy a felhalmozódott faggyút eltávolítsuk, mert ilyenkor könnyebben kialakulnak a mitesszerek és a pattanások. A bőrünk ilyenkor is hajlamos kiszáradni, nem csak télen.

Minden nap használjunk hidratálókrémet, és igyunk sok vizet. A klóros strandvíz, a tengervíz, a klímaberendezés vagy a napozás szárítja a bőrt.

Ha tehetjük, fürdőzés és napozás után tusoljunk le olajos, vitaminokkal gazdagított tusfürdővel.

Nyáron a fényvédelem a legfontosabb, amire oda kell figyelni. Ajánlott olyan fényvédőt használni, mely könnyebb állagú.

A leégett bőrt fontos ápolni, a fájdalmat is enyhíteni kell

A leégés rövid távon fáj, hosszú távon pedig bőrrákhoz vezethet, ezért fontos a megelőzés. Ha mégis bepirosodik a bőr, érdemes mielőbb kezelni. Nincs olyan testrész, ami nagyobb veszélyben van a másiknál, amire kevesebb figyelmet kell fordítani. A leégett bőr esetében a fájdalmat is enyhíteni kell és a károsodást is csillapítani. Alkalmazzunk hideg borogatást, hűvös fürdőt, hogy elmúljon az égető érzés. A különböző gélek és krémek közül érdemes olyanokat választani, melyekben természetes hűsítőanyagok vannak, mint a mentol, kámfor, aloe vera. Ha a bőr kihólyagosodott, ne pukkasszuk ki őket, maguktól leapadnak és meg­gyógyulnak. Leégés után szintén fontos a hidratáltság, kenjük a bőrfelületet hidratáló krémekkel és fogyasszunk sok vizet. A gyógyulásig kerüljük a napfényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában