Kullancs

2021.07.13. 11:30

Súlyos betegséget is terjeszthet a kis élősködő

A Covid-járvány korlátozásainak feloldásával a túrázás után immár szabadon lehet nyaralni. Azonban ilyenkor is ébernek kell lenni, hiszen számos tényező befolyásolhatja a nyári időtöltésünket. Az egyik ilyen a kullancsveszély.

Morva Dávid

20200502 Balassagyarmat Kullancsos illusztráció A szabadban a kirándulóknak már leselkednek az apró, de annál nagyobb bajt okozó kullancsok. Az enyhe tél kedvezett annak, hogy elszaporodjanak a vérszívók. Fotó: Torjay Attila TA Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW-archívum

Fotó: Torjay Attila

A kullancsoknak világszerte és hazánkban is számos faja ismert. Az emberekre nézve a közönséges kullancs bír a legnagyobb jelentőséggel. Legnagyobb számban a bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken található meg, mert itt a legkisebb a hő- és a páratartalom-ingadozás. A kullancs nagyon érzékeny a kiszáradásra. Városi környezetben is előfordulhat, különösen összefüggő növényzettel borított, magas fűvel benőtt területeken. Áprilisban, májusban, júniusban és szeptemberben aktív.

A kullancsok elleni védekezésről

A kullancs számos emberi és állati betegség átviteléért felelős. Hazánkban a két legfontosabb kullancs által terjesztett emberi betegség a Lyme-­kór és a vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás. A kullancs által terjesztett megbetegedések megelőzésére csak a vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás esetében áll rendelkezésre védőoltás. Ezért fontos tudni, hogyan védhetjük meg magunkat a kullancs ellen.

A természetben tett túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szert, ebből többféle kapható. Használatukra vonatkozóan kövessük a használati utasítást, abból megtudhatjuk azt is, milyen gyakran szükséges az ismételt alkalmazás. Viseljünk sűrű szövésű, világos színű ruházatot, amelyen könnyebben felfedezhető a kullancs. Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát a zokniba vagy bakancsba. Rendszeresen pillantsunk ruházatunkra, hogy így a rajtunk mászó kullancsokat hamarabb felfedezzük.

Elkel némi ügyesség, hogy megszabaduljunk tőle

Eltávolításkor lényeges, hogy a kullancs utótestét ne nyomjuk össze. Annak érdekében, hogy mihamarabb eltávolíthassuk a belénk fúródott kullancsot, hazaérve gondosan vizsgáljuk át a bőrfelületeket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancs előszeretettel fúrja be magát. A bőrbe fúródott kullancs mihamarabbi eltávolítása fontos, mivel a kórokozók átadása a szúrást követően néhány óra elteltével kezdődik.

Eltávolításkor lényeges, hogy a kullancs utótestét ne nyomjuk össze, mert így gyakorlatilag befecskendezzük a béltartalmát. A bőrhöz közelebb lévő részénél fogjuk meg vékony hegyű csipesszel vagy a két körmünk közé fogva, enyhe csavaró mozdulattal kihúzható. Speciális eszköz, kullancs­eltávolító kanál is használható. A kertekben a fű rendszeres nyírásával, az aljnövényzet, a bokrok metszésével, az avar gyakori összegyűjtésével teremthetünk a kullancsok számára kevésbé nedves mikro­klímát, amely a kiszáradásra érzékeny kullancsok számára előnytelen.

A természetben tett túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szert. (Fotó: MW)

A kullancsok terjesztik a titokzatos Lyme-kórt

A betegséget egy, a kullancsok által terjesztett baktérium okozza. A legjellegzetesebb, az esetek 60–80 százalékában előforduló tünet a körkörösen vándorló bőrpír. Eleinte egy kis kerek, vörös folt formájában jelentkezik a csípés körül, amely a szélein terjedő, közepén halványodó, gyűrű alakú bőrelváltozássá alakul. A végtagokon a kör alakú forma a vándorlással el is tűnhet, változatos alakzatot mutathat. Fejfájás, gyengeség, láz, izom-, ízületi fájdalom társulhat hozzá.

Igen ritkán, kezeletlen esetekben, a csípést követően hetekkel, hónapokkal szívpanaszok, mozgásszervi és idegrendszeri tünetek kialakulása léphet fel. A megelőzésre védőoltás nem áll rendelkezésre.

Megfelelő gyógyszeres kezeléssel gyógyítható

A kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) esetén a vírussal fertőzött kullancs csípése esetén az esetek egy részében influenzaszerű tünetek, láz, fejfájás, végtagfájdalmak jelentkezhetnek a csípést követő 7–14. napon. Néhány nap múlva a panaszok teljesen megszűnhetnek, a beteg meg­gyógyul.

Minden ötödik betegnél azonban előfordulhat egy második szakasz, amely a csípést követően 3-4 héttel jelentkezik. Jellemző rá a központi idegrendszer gyulladása, erős fejfájás, a nyak merevsége, magas láz, rossz köz­érzet, hányás, idegrendszeri tünetek, előfordulhatnak bénulások is. A betegség ilyenkor kórházi kezelést igényel. A megbetegedés nem túl gyakori, jelentőségét azonban a ritkán előforduló súlyos idegrendszeri tünetek és az esetleges maradandó bénulások adják.

Az oltást is választhatjuk a védekezés érdekében

A betegség megelőzésére gyermekek és felnőttek részére Magyarországon kétféle oltóanyag van forgalomban. Az alapimmunizálás három oltásból áll. Az első két oltást még a kullancsok tavaszi aktivitása előtt, télen célszerű beadatni. A harmadik oltás egy év múlva esedékes. Ezt követően életkortól függően 3–5 évenként az oltást ismételni kell. A védőoltás gyógyszertári forgalomban van, a háziorvos receptre felírhatja.

Borítóképünk: Amilyen kicsi, olyan nagy bajt képes okozni (illusztráció).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában