felügyelet nélkül

2021.08.13. 11:30

Nagy gondot jelenthet, ha otthon kell hagyni a gyereket

Augusztusra lassan elfogy a szülők szabadsága, a gyerek már volt nyári táborban, vidéken a nagyszülőknél, de még tart a vakáció. Nagy gondban vannak azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyermekeik felügyeletét.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Június közepével elkezdődött a nyári szünet, és egészen szeptemberig zárva tartanak az iskolák. A szülőknek ilyenkor nagy fejtörést okoz, hogy a gyermek felügyeletét hogyan oldják meg, mivel nincs annyi szabadságuk, hogy egész nyáron otthon legyenek a gyermekükkel. Bár megoldást nyújthatnak a nyári táborok és a „mamánál nyaralás”, sok szülőnek nincs erre lehetősége az anyagiak vagy a rokonok hiánya és elfoglaltsága miatt. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy hány éves kortól lehet egyedül hagyni a gyermeket.

Szigeti Judit állami intézménynél dolgozik, a férje vállalkozó. Az édesanya munkaideje a kiszámíthatóbb, délután fél ötkor indulhat haza. Kisfia, Dávid 11 éves és idén először fordult elő, hogy egyedül maradt otthon.

– Reggel még alszik, amikor munkába indulunk, de előző este pontosan átbeszéljük milyen feladatokat kell neki megoldania, hová mehet, mikor és hányszor kell neki bejelentkeznie telefonon. Ebédelni együtt szoktunk, a fiam bejön a munkahelyem elé és együtt megyünk egy közeli vendéglőbe. Az első nap amikor egyedül maradt, végig olyan ideges voltam, alig tudtam a munkámra figyelni. Rettegtem, nehogy váratlan dolog történjen vele. A nagyszülők messze vannak, még szerencse, hogy a szomszédokkal jóban vagyunk, így ők is ránéznek Dávidra.

Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint alapvetően nincs korhoz kötve, hogy mikor hagyhatjuk egyedül a gyermekünket. Mindez nagyon sok tényezőtől függhet, a lakóhely elhelyezkedésétől, a távollét időtartamától, a napszaktól, a gyermek korától, jellemétől, érettségétől, a család összetételétől, a gyermek önállóságától.

Lényeges, hogy hozzászoktassuk a gyermeket a hasonló szituációkhoz, és előre lefektessünk szabályokat, például hogy ne nyissanak ajtót senkinek, nem mehetnek el otthonról, vagy nem főzhetnek felügyelet nélkül. Nem árt felkészíteni, váratlan helyzetekben mit kell tennie, baj esetén kit hívhat fel, illetve érdemes telefonon tartani vele a kapcsolatot. Általánosságban elmondható, hogy minden gyermek más. Van, aki már 10 évesen sokkal érettebb, mint más 14 évesen.

Király Gabriella szerint, jó lehetőség az is, ha a szülők összefogva egymással oldják meg a problémát, például hol az egyik gyermek, hol a másik gyermek szülei, nagyszülei vállalják át a felügyeletet. Ha mindenképpen egyedül kell hagyni, jó ha ez fokozatosan történik. Előbb egy-egy órára, majd növelni lehet az időt.

Nincs szabály, mikortól lehet egyedül

A szülőnek sok mindent kell mérlegelnie a döntés előtt. Jogi szempontból vizsgálva, a szülő belátása szerint a gyermek érettségéhez és a körülményektől függően egyedül lehet hagyni a kiskorút otthon, azonban ha valami ­rossz történik, akkor a gyámhatóság felülbírálhatja a szülő döntését. A szülő felelőssége egészen a gyermek nagykorúságáig, tehát 18 éves koráig fennáll. A pszichológus szerint ne a tömegközlekedés legyen az első akadály, amit le kell gyűrni, inkább a közeli bolt vagy egy barát lakhelye. Ne az legyen a döntő szempont az „engedjük-ne engedjük” mérlegelésekor, hogy az osztályból a többi gyerek szülei mit engednek és mit nem. A saját gyerekünk, életünk és körülményeink által nyújtott helyzetben kizárólag mi tudunk objektíven és felelősséggel dönteni.

Borítókép: Hajlamosak lehetnek a meggondolatlanságokra, jó, ha alaposan felkészítjük őket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában