kiskertész

2021.08.29. 09:00

Teljes pompájában most virágzik megyénkben a leander

Mauthner Ilona

20190707 Csepreg leanderek Horváth Imre fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Szendi Péter

Évek óta egyre népszerűbb a leander az udvarokban, pincék bejáratánál a megyében. A gyönyörű bokros, több színben pompázó virágzó növények mediterrán jellegű hangulatot árasztanak, és ezzel vonzóvá teszik a környezetüket.

A leander ilyenkor, nyár közepén, vége felé a legszebb, virágai beborítják az ágait. De ahhoz, hogy valóban szép legyen, be kell tartani néhány gondozási szabályt. A leander nagyon vízigényes növény, eredeti környezetében folyómedrekben is nő, éppen ezért nyáron bőségesen öntözzük, az sem baj, ha állandó víz áll alatta. Az az ideális számára, ha földje soha nem száraz, még télen is igényli az öntözést. Ha télen nem kap elegendő vizet, könnyen lehullajtja a leveleit.

A titok tehát az öntözés: a legjobb, ha mindig langyos vizet használunk, mert ha túl hideg vízzel locsoljuk, akkor levelei fakók lesznek, viszont az is igaz, ha túl sok vizet kap, akkor sűrű, zöld leveleket hoz, ám virágot aligha. Tavasztól őszig tegyük ki a szabadba, ezt megtehetjük dézsában, de ki is ültethetjük a szabad földbe, a kertbe. Ha esősebb a nyár, akkor szépen fog fejlődni, de virágot kevesebbet hoz majd, míg egy szárazabb, naposabb nyáron épp fordítva: bőséges virágzásban gyönyörködhetünk. A leander minden része mérgező. Legyünk tehát körültekintőek, ha gyermekünk van, és akkor is, ha az ágait vágjuk le. Átültetésre csak akkor szorul, ha kinőtte a cserepét, egyébként nem szükséges minden nyáron átültetni. Könnyen szaporítható, így augusztus környékén vágjunk le egy-egy ágat, majd tegyük vízbe gyökereztetni. Az edényt pedig borítsuk be újságpapírral, hogy a levágott ágak sötétben legyenek a vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában