Az állatorvos válaszol

2021.09.23. 16:20

Kell-e védenünk kedvencünket a legyek ellen?

B. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A legyek zavaróak lehetnek a kutyáink számára, állandóan a fülükre, arcukra, szemük köré szállva folyamatosan ingerelhetik őket és nem hagyják pihenni. A legyeket a testnedvek, váladékok, a bomló anyagok vonzzák, ezért gyakran a kutyák fülét támadják, vagy a szemeik környékét, arcukat, a végbéltájékot – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+3630/937–1906) tulajdonosa.

A kóros váladékok még vonzóbbak a legyek számára, tehát ha például a kutyának külső hallójárat-gyulladás miatt erősebben, esetleg gennyesen váladékozik a füle, vagy kötőhártya-gyulladás miatt a szeme, vagy a végbélmirigy gennyes telítettsége miatt a végbéltájéka szagos, esetleg hasmenés miatt a végbéltájék szőrzete bepiszkolódik, vagy bárhol a bőrén sebek vannak – mindezek fokozott kitettséget jelentenek a legyek támadásának.

E rovarok zavaró hatása azonban a kisebbik probléma, gyakran előfordul, hogy legyengült, beteg állatok estén, amikor azok nem képesek védekezni a legyek petéket raknak, ezekből lárvák kelnek ki, amelyek képesek befúrni magukat a bőr alá, egészen a húsba is, életveszélyes állapotokat is okozva. Ha a legyek ily módon képesek egy állatot életveszélyesen megtámadni, az többnyire az állat életerejének csökkenését is jelenti.

Ezért az idős, nehezen mozgó kerti kutyákra oda kell figyelni, főleg ha a bőrük bármi oknál fogva benedvesedik, például vizelet vagy hasmenés által, vagy esetleg bárhol megsérül. A kereskedelemben kapható légyriasztókat mindenképpen érdemes használni, (ezek nélkül a sebek kezelése nem elég hatékony) és természetesen a fennálló betegségeket állatorvossal kezeltetni kell.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában