Nemzetiségi hét

2021.09.26. 15:00

Nyelvet és hagyományt ápoltak a szekszárdi ovisok

Gazsó Rita

Nemzetiségi hetet tartottak a Szekszárdi 1. számú Óvoda Wosinsky tagóvodájában az elmúlt héten, ahol négy német nemzetiségi nevelést folytató kétnyelvű csoport működik, amelyekben a magyar és német anyanyelvi nevelés szorosan összefügg egymással. Az intézményben a nyelvet az óvónők a napirendi tevékenységekbe ágyazva játékos formában adják tovább a gyermekeknek, az egyes témakörökkel a gyermekek szókincsét fejlesztik, életkori sajátosságaik szerint.

A most megszervezett program is az intézmény már ismert céljaival volt azonos: a Tolna megyei német nemzetiség értékeit, kultúráját, hagyományait, szokásait igyekezett továbbadni, átörökíteni az óvodásoknak. Mint Sebestyén Györgyi, az intézmény vezetője elmondta, feladatuknak tekintik a hagyományos mesterségek megismertetését, élményszerű bemutatását a háromtól hétéves korosztály számára, hogy a gyerekekben ezzel is erősödjön a pozitív kötődés a német nemzetiségi kultúrához és nyelvhez.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, a nemzetiségi hét hagyományápoló foglalkozásai között a gyerekeket számos érdekes lehetőség – szövés, agyagozás, cserépfestés, levendulaültetés, mézeskalács díszítés – várta, de táncházon is részt vehettek. Mint kiderült, a gyerekek nagy örömmel csatlakoztak a kézműves foglalkozásokhoz. A táncház alkalmával a német nemzetiség népviseletével, mozgáskultúrájával ismerkedhettek és ízelítőt kaphattak táncaikból. – A zene és a tánc, a dallam és a ritmus remek eszköz a nemzetiségi nyelv elsajátításának megalapozásához – vélekedett az intézményvezető.

Elmondta, a szervezők a szülőket is meghívták egy nyílt napra, amely igazán hangulatosra, családiasra sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában