Sportágválasztó

2021.10.11. 14:00

Hogyan nevelhetjük sportra a gyereket?

A fiam idén kezdte az iskolát. Szeretném, ha természetesnek venné, hogy sportol a tanulás mellett. Hogyan érdemes a gyermeket mozgásra nevelni? Milyen sportággal próbálkozzak? – kérdezte olvasónk.

Munkatársunktól

20190920 Balatonfüred Sportágak bemutatkozása, sportág választó a helyi szabadidő és konferencia központban Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már kezdetben természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni. A megfelelő sportág kiválasztása azonban nagy fokú körültekintést igényel.

Általánosságban elmondható, hogy az állóképességet fejlesztő mozgásformák javítják az erőnlétet, serkentik a vérkeringést, a légzést. Ilyen például az úszás, a kajak, a kenu, a kerékpározás, a futás, a távgyaloglás és ezek kombinációi. Nagy mozgásigényű gyerekeknek kifejezetten előnyös edzésforma.

Az úszás bármely életkorban elkezdhető sporttevékenység. Bizonyára mindenki hallott már a babaúszásokról, ahol már néhány hónapos kortól foglalkoznak a gyerekekkel, és amelynek kedvező hatása, hogy a gyermek megszokja a vízi közeget, emellett növeli az immunrendszer ellenálló-képességét, javítja a mozgáskoordinációt. Szabályos úszásoktatásra általában 5-6 éves kortól nyílik lehetőség, amikor a gyermek már megérti az utasításokat. Az úszás az egyik legelőnyösebb mozgásforma, eredményesen korrigálja a helytelen tartást, a gerincdeformitásokat, fejleszti az állóképességet, és a sérülések lehetősége is minimális. Minden vízi sportnál alapkövetelmény, hogy a gyerek biztonságosan ússzon, így a kajak-kenu sportág kipróbálása is csak az úszás elsajátítása után lehetséges.

A kerékpározás szintén az erőnlétet fejleszti. 5-6 éves korban a gyerekek egyensúlyérzéke elég fejlett ahhoz, hogy már biztonságosan tudjanak biciklizni, de akkor még csak kedvtelés szintjén. A sérülések lehetősége nagyobb, mint az úszásnál, a légszennyezés mértéke miatt pedig érdemes lehetőleg a város zajától, a gépkocsik kipufogógázától mentes, tiszta levegőjű, zöld környezetet választani.

A labdajátékok – labdarúgás, röplabda, kosárlabda, kézilabda – elsősorban az ügyességet fejlesztik, javítják a koordinációs- és a koncentrálóképességet. A labdajátékok az ügyesség fejlesztése mellett növelik a fizikai erőnlétet is. Csapatjáték révén előfordulhatnak ebből adódó sérülések, azonban, éppen a társas játékformának köszönhetően, a szocializációban is jelentős szerepet játszanak. A röplabda kevésbé veszi igénybe az állóképességet, az ügyességi érzéket fejleszti, továbbá a tartáshibák korrigálására is alkalmas.

A küzdősportok – birkózás, karate, cselgáncs – pedig a fizikai erőnlét fokozása mellett önfegyelemre nevelik a gyerekeket, edzik a koncentráló- és a reakciókészséget egyaránt. Már 6-8 éves korban elkezdheti a gyerek ezt a típusú mozgásformát, de mindenképpen legyen tisztában annak jellegével, és csak akkor írassuk be ilyen sportra a gyerekünket, ha valóban szeretné kipróbálni!

A lovaglás a természetben fantasztikus élményeket nyújthat a gyerekünknek. Erősíti a has-, a hát- és a comb izmokat, az állatok szeretetére nevel, megtanítja a gondoskodást és erősíti a gyerekekben a felelősségérzetet. Nem véletlen, hogy a lovasterápia a sérült gyerekek kezelésében is jó eredménnyel alkalmazott módszer.

Minden más, szabad környezetben végezhető edzésforma, mint például a túrázás, a síelés, szintén hasznos az egészségünk megőrzése szempontjából, és kiváló családi időtöltés is egyben.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában