Vitaminforrás

2021.10.23. 15:00

Megcsípte már a dér a naspolyát, lehet szedni

M. I.

20201120 Szeged Az év utolsó gyümölcse a naspolya, ami így utóérő - kevés van belőle. Képen: naspolya kínálat a Makkoserdő sori zöldségesnél. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

Idén korán jött a lehűlés, a fagy is megcsípte a naspolyát, így az már szedhető. Bár nem gyakori gyümölcs, azért a megyében elég sok kertben, domboldalban megtalálható. A naspolya nem kifejezetten szép gyümölcs, nem lehet frissen fogyasztani, és ősz végére érik be igazán. Amikor megcsípi a fagy, akkortól igazán finom.

A naspolya a rózsavirágúak rendjébe tartozik, az alma, a birsalma és a körte rokona, feltehetőleg Közép-Ázsiából származik. Hazánktól északra ritkán fordul elő, mivel kis termetű fája a meleget kedveli, ennek ellenére nagyon jól tűri a telet. A naspolyafát vagy bokrot mutatós lombkoronája miatt gyakran ültetik parkokba, kertekbe dísznek.

Tele van vitaminnal, majdnem az összes B-vitamint tartalmazza. Megköti a vastagbélben lévő mérgező anyagokat, így segít megőrizni a vastagbél nyálkahártyájának egészségét. Vas, réz, kálcium és mangán is van benne, és nagyon sok C-vitamin. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, és ezen kívül még csonterősítő, gyulladáscsökkentő hatása szintén van.

Májusban kezd virágozni, a gömbölyű gyümölcs október végére érik be. A naspolya magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas. Magas pektintartalmának köszönhetően készíthetünk belőle lekvárt, zselét, a birsalmához hasonlóan sajtot, gyümölcslevet – lágy húsa miatt befőzéshez könnyen felhasználható.

Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután adjuk hozzá a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Süteménybe, krémbe, egyéb édességbe felhasználható.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában