Újévi szokások

2021.12.30. 11:29

Szilveszterkor virsli, malac, pezsgő, majd elsején jöhet a mákos guba és a lencse

Virsli, pezsgő, lencse, mákos guba, ez a néhány étel, ital hozzátartozik az év utolsó napjához, illetve az új év kezdetéhez. A hallal elúszik, a szárnyassal elszáll a szerencse. A malac viszont kitúrja azt, így az év utolsó napján, illetve újévkor is elsősorban sertéshúst fogyasztunk. És persze lencsét, hiszen apró és megszámlálhatatlan szemével ez is a bőséget, gazdagságot szimbolizálja, amelyet az előttünk álló esztendőtől remélünk.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A szilveszteri ételek között az egyik legnépszerűbb a virsli, a jó minőségű fajtáknak az utóbbi években igencsak megkérik az árát. A frankfurtinak nevezett, az átlagosnál hosszabb és roppanósabb fajtának például ezer forint fölött van kilója, de egyes esetekben akár háromezer forintot is elkérnek érte, azaz mondhatjuk, hogy lényegében a disznóhús árával vetekszik. És ha már sertés, abból is sokan keresik a malacot, amelynek kilójáért ezerötszáz forintot kérnek. Néhány éve nagy divatja volt az egészben sült szopós malacnak. Ma is kurrens áru, de nehezebb beszerezni. Előre fűszerezett, töltött disznódagadót, karajt viszont több helyen is lehet kapni, ezért általában kétezer és háromezer-ötszáz forint közötti összeget kérnek kilónként. 

A virsli is a szilveszter éjszaka jellegzetes kelléke, ebből is igen széles a választék Fotó: Makovics Kornél

Persze vannak, akik a karácsonyi evészetbe belefáradva más örömök után néznek az év hivatalosan legvidámabb napján. És ha máskor nem is, de szilveszterkor fogyasztanak alkoholt. A legjelentősebb szerepet e tekintetben a pezsgő tölti be ilyenkor, amelynek számtalan fajtáját lehet megvásárolni az üzletekben. 

Származási hely szerint is változatos a kép, hiszen a kínálatban orosz nedű, megbízható minőségű, de megfizethető áru magyar termék, és drágább olasz, francia ital. És bár a pezsgőhöz alapvetően nem kötődik semmiféle hit és babonaság, mivel fogyasztása a luxus érzetét kelti, abban a hiszemben isszuk, hogy általa közelebb kerülünk a kiváltságosok világához, gazdagságot, és nem fejfájást eredményez. 

Abban pedig, hogy mértékletesek legyünk, legalábbis az ivás tekintetében, egy alkoholszonda jó szolgálatot tehet, merthogy ilyenkor még ezt az eszközt is kapni lehet. 

Ügyeljünk a hagyományok betartására

A hagyomány szerint az sem mindegy, hogy milyen desszert kerül ilyenkor az asztalra: rétest és gyümölcsöt ajánlatos sokat fogyasztani. Úgy tartják, minél hosszabb az asztalon a rétesrúd, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. Aki pedig arra vágyik, hogy munkája gyümölcsöző legyen az esztendőben, az mindenképpen egyen sok gyümölcsöt január elsején. 

A régi szokások szerint újévkor ügyelni kell arra is, hogy tele legyen a kamra. A félig üres csuprokat, só- és cukortartót például töltsük tele, hogy ne kelljen éheznünk az év többi napján. Szintén régi babona az is, hogy ha megszegünk egy kenyeret, akkor nem fogunk éhezni. 

Takarítani, mosni, szemetet kivinni nem szabad, mert ezek a házimunkák elvihetik a szerencsét. Viszont legyen rend körülöttünk, mert a rendetlenség káoszt vonz. Január 1-jén orvoshoz sem szabad menni, mert egész évben betegek lehetünk. Ügyeljünk arra is, hogy ne veszekedjünk aznap senkivel, mert az illetővel egész évben haragos lehet a viszonyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában