Orchideák

2022.01.21. 15:30

A gondozást többszöri virágzással hálálja meg

Nagy sikerélményről számolt be olvasónk, hosszú évek óta először tudta újra virágoztatni az orchideáját.

M. I.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

Mint mondta, nagyon szereti ezt a cserepes növényt, időről időre vásárol is belőle. A lenyílt virágokból már vagy tíz cseréppel is van. Néha-néha, kéthetente alaposan megöntözte a virágait, de nem sokat foglalkozott velük. Egyik nap azt vette észre, hogy szinte mindegyik új hajtásokat, rajtuk bimbókat növesztett. 

Bár sokan úgy hiszik, az orchidea érzékeny növény, az igazság az, hogy gondozása pofonegyszerű, és ha betartunk néhány szabályt, a növény ezt meghálálja, és előfordul, hogy évente nemcsak egyszer, de kétszer-háromszor is virágba borul, mondta az általunk megkérdezett kertész. Az orchideának szüksége van fényre, különösen a reggeli napfényre, így érdemes olyan helyet keresni neki, ahol ezt megkaphatja. Sötétben nem érzi jól magát, ahogy a túl sok napfény sem tesz jót neki. 

Az orchideát nem kell gyakran öntözni, elég hetente, kéthetente, ha lehet, esővízzel. Amennyiben az otthoni víz kemény, tegyünk a vízből egy öntözőkannába, hagyjuk állni két-három napot, és azzal öntözzük. Fontos a víz hőmérséklete is, a hideg vizet nem szereti, mert a gyökerei könnyen „meghűlnek”. Ami a hőmérsékletet illeti, általában a 17–22 fokot szereti, de néhány fajta ennél hűvösebben érzi jól magát. 

Kétévente érdemes átültetni a növényt, akkor, amikor éppen nem virágzik. Ehhez orchideák számára kifejlesztett virágföldet kell használni. A régi földet dobjuk ki. Az átültetés során nem szabad túl nagy kaspót használni, ha így teszünk, a növény gyökérzete és nem a levele, virágai indulnak növekedésnek. 

Címkék#Orchidea
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában