Jeges fürdő

2022.01.04. 10:30

A jéghideg Csörge-tóban búcsúztatták az évet

Az óév utolsó szerdáján Halász Gábor fegyveres őr, légzésmódszer-instruktor barátaival, Sóvári Gábor vízilabdaedzővel és Gájer Zoltánnal belegázolt a Csörge-tó hideg vizébe, hogy ezzel is népszerűsítsék az egészséges életmódot.

Brunner Mónika

Veszélyes a jéghideg vízbe merülni, Halász Gábor mindenkit óvatosságra int (Fotó: Makovics Kornél)

– A víz olyan két-három fokos lehetett. Én öt percig voltam benne, Sóvári Gábor barátom csak mártózott egyet, majd jött is ki, Gájer Zoltán pedig a fotózás után érkezett nem sokkal, de ő is csak keveset maradt a vízben – mondta lapunknak Halász Gábor, kiemelve: ez egy veszélyes dolog, amelyhez tudatosság szükséges. Nekik ehhez már megvan az előéletük.

– Az Oxygen Advantage légzésmódszert oktatom. Családi házban lakom, amelynek az udvarában egy dézsát helyeztem el vízzel. Szeptember óta reggelente, a légzőgyakorlataim elvégzése után megyek a dézsába, a nulla fok körüli vízbe, és négy-öt percet áztatom magam. Ez nem játék, figyelni kell, nehogy kihűljön az ember. Mikor kiszállok, akkor elkezdek mozogni és a testem által termelt hővel kezdem felmelegíteni magam. Az elmúlt hónapokban megtapasztaltam, hogy elkerült a nátha, erősödött az  immunrendszerem, jobban alszom, és ellenállóbbá váltam a stresszel szemben – mondta Halász Gábor, hozzátéve: keresi nagyobb csapatát, amelynek tagjaival inspirálhatnák egymást a szabad, hideg vizes fürdőzések során. 

– Amikor a hideg vízben vagy, sem a múltban, sem a jövőben nem kalandozol, csak a jelenben leszel, tudatosabbá válsz. Az ember mindig agyal, mi lesz, hogy lesz, de a hideg vízben kitisztulsz, csak a jelenre fókuszálsz. Kezdőknek érdemes hideg vizes zuhannyal kezdeni, hozzászoktatni a testet a hideghez – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában