Hagyományőrzés

2022.01.28. 11:30

A sportnál is jobban edz a verbunk

Idén 30 éves a decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület. Már készülnek a jubileumi gálaműsorukra. A sárközi hagyomány­ápolás jelenlegi helyzetéről Lázár János egyesületi elnökkel beszélgettünk, aki a táncosokat kísérő Görönd Citerazenekar vezetője.

Wessely Gábor

Lázár Jánosnak egész gyűjteménye van citerákból (A szerző felvétele)

Decs: egy falu, két tánccsoport. Az 1992-es szakadás részleteit nem firtatjuk. Bár az akkor alakult Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület elnökével, Lázár Jánossal egyetértünk abban, hogy akár együtt is dolgozhatna a két gárda. (A Csillagrózsa és a Gyöngyösbokréta.) Sem a településnagyság, sem az együttesek nagysága nem indokolja, hogy két, hasonló repertoárral rendelkező, a sárközi népi kultúrából merítő tánccsoport működjön egy négyezer lelkes faluban. Főleg, miután bebizonyosodott a decemberi faluházavatón, hogy közösen is képesek remek műsort adni. Az összefogást, az egy csoporttá válást többen szorgalmazzák, de amíg nincs ebben teljes egyetértés, addig nem valósítható meg. 

– Több mint tíz éve választottak meg egyesületi elnöknek – vázolja a helyzetet Lázár János –, és hosszú ideig elég szűkösen csordogáltak a források. Ám az utóbbi néhány évben változott a helyzet. Nagy segítségemre van a pályázatok írásában dr. Szekeres Beáta, aki lelkes hagyománykutató, hagyományőrző és nem utolsósorban a koreográfusunk. Jórészt neki köszönhetően nyertünk többször a Csoóri Sándor Alaptól és a Magyar Falu Programtól támogatásokat. 

A Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesületben néptánccsoport, asszonykórus és citerazenekar működik. Méghozzá igen színvonalasan. Ezt bizonyítja az egyesület számos elismerése, melyek közül kiemelkedik a néhány évvel ezelőtti, Egerben elnyert Aranypáva-díj. A fellépéseken persze – a felkészültség mellett – megfelelő öltözékben és jó hangszerekkel kell megjelenni. 

– Ruhákat javíttattunk, újakat vettünk – tájékoztat az elnök –, karaktercipőket, csizmákat, papucsokat vásároltunk, valamint hangszereket, technikai eszközöket, erősítőket. Régi elmaradásokat pótoltunk. Vigyázunk a dolgainkra, de azért bizonyos időszakonként, 4-5 évente nem árt a tisztíttatás, és 8-10 évente egyes darabok cseréje. Itt nem egy farmerről meg egy pólóról beszélünk, hanem a lábbeliktől az alsószoknyákon és felsőruházaton át a fejdíszekig a viselet megannyi tartozékáról. A kitisztíttatott ruha szép, az új még szebb. 

Az idén harmincéves a Gyöngyösbokréta. A jubileum kapcsán gálaműsort rendeznek, melynek időpontja még nem eldöntött. Szerveznek majd táncházat, tánctábort és szüreti napokat is. Próbálják bevonni a fiatalokat, de kevés a jelentkező. Főleg fiúkból. A hagyományápolás nem annyira vonzó, mint a számítógép meg a konditerem. 

– A srácok úgy vannak vele, hogy ők inkább sportolnak – mondja mosolyogva Lázár János –, pedig egy kemény verbunk vagy egy sárközi csárdás bármilyen sporttal felér. Fizikailag sem lebecsülendő dolog a néptánc, és szellemi erőfeszítést, figyelmet, fegyelmet is követel. Viselkedni tanít, kiállásra, tartásra kötelez, nevel és közösséget teremt. 

A néptánc és a népzene tanít, nevel 

A citera igazi mestere Lázár János. Összesen 18 hangszere van, különböző méretűek és hangzásúak. Népzenész, a táncosokat kísérő Görönd Citerazenekar vezetője. Viszonylag egyszerűen elkészíthető hangszer ez, de érteni kell hozzá. A gyártásához is, az adott hangulathoz illő megszólaltatásához is. Lelke van. A furulya mellett a legmagyarabb hangszer. Sajnos egyre kevesebb a megbízható hangszerkészítő szakember, ezért nem mindegy, honnan szerzi be a zenész a zeneszerszámát. A jó kizengésű citerát juhar- vagy hársfából, esetleg fenyőből gyártják. A Görönd Citerazenekar igényesen megválasztott hangszerek segítségével, igényes zenét szolgáltat. Repertoárjuk gazdag. Egy CD-t is megjelentettek 2001-ben, melyre sárközi népdalok és bordalok kerültek. Címe: Decsi szőlősben jártunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában