Két fronton eredményesek

2022.01.15. 11:15

Az iskolapadban és a medencében is kiválóan teljesít a tolnai ikerpár

A tolnai Horváth ikerpár jó példa rá, hogy egy fiatal az iskolában és a sportban is egyszerre tud sikeres lenni. Luca és Levente mindkét fronton szép eredményeket ért el tavaly, de a továbbtanulás mindkettejük számára elsődleges.

Berg Sándor

Horváth Luca kiváló évet hagyott maga mögött, míg Levente idén dobogóra állna az ifjúságiaknál (Beküldött fotók)

Horváth Luca kiváló évet hagyott maga mögött, míg Levente idén dobogóra állna az ifjúságiaknál (Beküldött fotók)

A tavalyi évben többször találkozhattak olvasóink lapunk hasábjain Horváth Luca és Horváth Levente nevével. A Tolnán élő, de a Szekszárdi Sportközpont színeiben versenyző ikrek sorra döntötték meg saját és egyesületük csúcsait, mindezt 17 évesen. Ahogy édesapjuk fogalmazott, a tizenkét év munkája most eredményekben is megmutatkozik.

– Sokat fejlődtem az elmúlt évben, remélem, ez idén is folytatódni fog és még előrébb tudok lépni a ranglistán – foglalta össze tavalyi idényét és az új céljait Levente. – Az országos ifjúsági bajnokság nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztem. A verseny előtt elszenvedtem egy ujjsérülést, ennek ellenére megpróbáltam ugyan a versenyzést, de az ínszalaghúzódás megakadályozott a jobb szereplésben. A felnőtt rövidpályás OB-n viszont hatodik lettem 50 méter mellúszásban, ezzel idén is kiegyeznék. Emellett fontos számomra, hogy korosztályomban jól teljesítsek, ott már dobogóra szeretnék állni valamelyik távon – fogalmazott a mellúszás-specialista.

 

Kiváló éven van túl Luca is, aki ahol elindult, onnan érmekkel vagy pontszerző helyezésekkel tért haza, de valamilyen csúccsal biztosan.

 

– Elégedett lehetek az eredményeimmel, igyekeztem minden versenyen a maximumot kihozni magamból. Volt, hogy ez jobban sikerült, volt, ami valamivel gyengébb helyezéssel párosult – mondta a leginkább a hátúszást kedvelő Luca, aki hat számban indult el a novemberi rövidpályás OB-n, s végül négy távon egyesületi csúcsot ért el.

 

Paszler József tanítványai egyetértenek abban, hogy a normál, 100 méteres távon érzik otthonosan magukat. Sajnos a helyi adottságok miatt hátrányból indulnak a vetélytársakkal szemben, mert napról napra 120-as vízmélységű medencében edzenek a szekszárdi strandon – „sörsátor” alatt. Emiatt a fordulásokkal és a delfinezéssel a versenyeken találkoznak, s gyakorolják.

 

– Utóbbinak a célja, hogy minél lejjebb menjünk a medencébe és a felhajtóerő húzzon fel minket a felszínre. Edzéseken viszont elérjük a medence alját. Emellett nincsen rajtkő, így a rajtot sem tudjuk gyakorolni – világított rá a hátrányokra Levente.

 

Mindezek után már-már emberfelettinek nevezhető, amit Paszler József véghezvisz tanítványaival.

 

A Horváth ikrek felkészülése nem csak ebből a szempontból egyedülálló, a vetélytársakhoz képest kevesebbet is edzenek. Ezalatt az iskola utáni, heti ötször két órát kell érteni (másoknak akár kétszer ennyi edzésük is lehet), de ez így is jócskán betáblázza szabadidejüket, a versenyekről már nem is beszélve.

 

Az úszás mégsem megy a tanulás rovására, ha nem is kitűnők (nem is ez a cél), de mindketten jó tanulói a Tolnai Szent István Katolikus Gimnáziumnak. Ahogy a szülők fogalmaztak, az úszástól sok mindent kaptak a gyerekek, a fizikai mozgás dinamóként hat az agyukra, kellőképpen lefárasztja őket ahhoz, hogy a szellemi munkában hasonlóan sikeresek legyenek. Ez az elmúlt hónapokban előrehozott érettségiben, nyelvvizsgában és matekversenyeken elért helyezésekben nyilvánult meg – legutóbb Luca megverte testvérét.

 

– Az ész győzedelmeskedett – nyomatékosította Luca, amire a válasz sem maradt el. – Hagyni kell néha, különben abbahagyja.

 

A testvérénél egy perccel idősebb Leventét a matematika mellett a fizika érdekli, s villamosmérnök szakirányon folytatná tovább, míg Luca a matek mellett az idegennyelvet kedveli (a német közép- és az angol felsőfokú nyelvvizsga a cél) és közgazdaság szakirányban tanulna tovább.

 

Luca és Levente jó ellenpéldája az ikrekre jellemző kapcsolatnak, külön egyéniségek, megvívják a harcaikat, de nem nőttek egymás fejére. Ellenben egyikőjük sem tervez profinak állni, s nem álmodoznak az olimpiáról, de amíg szeretik és tudják csinálni, az úszás az életük része marad.

Országos ranglistahelyezéseik

Horváth Luca ( 2021-ben). Ifjúsági korosztály, 25-ös medence. Hátúszás. 50 méter: 2. Horváth Luca 29,13 másodperc. 100 m: 2. Horváth Luca 1:02,26 perc. 200 m: 7. Horváth Luca 2:19,19 p. 50-es medencében. Hátúszás. 50 m: 5. Horváth Luca 30,81 mp. 100 m: 3. Horváth Luca 1:06,00 p. 200 m: 5. Horváth Luca 2:22,00 p.

 

Horváth Levente (2021-ben). Ifjúsági korosztály, 25-ös medencében. Mellúszás, 50 m: 2. Horváth Levente 28,79 másodperc. 100 m: 5. Horváth Levente 1:02,90 perc. 50-es medencében. 6. Horváth Levente 2:18,60 perc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában