Interjú

2022.01.16. 11:30

Két új alkotáson dolgozik a szekszárdi szobrász, aki fogtechnikus, és író is

Az új évben új kiállításokra számít a szekszárdi szobrász, Freund Antal. Reméli, hogy a járvány már nem gátolja az alkotók bemutatkozását. Jelenleg két új szobron dolgozik.

Wessely Gábor

Freund Antal régi és új alkotásai között (A szerző fotója)

Freund Antal régi és új alkotásai között (A szerző fotója)

Hogyan lesz egy fogtechnikusból szobrász? 
– Nálam ezek nem egymás után, hanem egymás mellett létező dolgok voltak – mondja Freund Antal. – Mindig több mindennel foglalkoztam párhuzamosan. Nyelveket és jogot tanultam, szakfordításokat készítettem, könyveket írtam, kerestem az önkifejezés módját, eszközeit. Tény, hogy a kenyérkereső mesterségem évtizedeken át a fogtechnikusság volt, s ami leginkább érdekelt, a szobrászat. Meg az olvasás. Talán a legelső könyv, amit kihoztam a könyvtárból, a Jelky András kalandjai. És hogy, hogy nem őt ábrázolja az első bronzszobrom, amely 1995-ben készült. 


Voltak nehéz időszakok? Mert igazi művész állítólag alámerülések nélkül senki sem lehet… 
– Hajaj! Amikor megszületett az első lányunk, a szekszárdi fogtechnikánál dolgoztam, teljesítménybérben, a feleségem meg pályakezdő orvos volt, egy csomó ügyeletet ellátva. Gyakran előfordult, hogy péntektől hétfőig nem is találkoztunk. A gyereket nekem kellett ellátni, akkor hagytam félbe a jogi egyetemet. Pedig nem ment rosszul, nyolcszoros túljelentkezés volt, mikor felvettek. A másik hullámvölgy a privatizáció idején következett be. Két ember megszerezte a fogtechnikát, és körülbelül húszan munka nélkül maradtunk. 
 

Kiút? 
– Összeálltunk néhányan 3-4 fogorvost kiszolgálni, gmk.-t, kft.-t alapítva, de nem volt beteg, mert nyolcszoros áremelkedés következett be a fogászat területén, a kilencvenes évek közepén, és kezdtek szaporodni a foghíjas emberek. Azelőtt egy ezüst-arany ötvözetű fog nyolcvan forintba került, azután pedig egy fém-nikkel ötvözet hat-hétszázba. A fogorvosaink elmentek Sopron környékére vagy külföldre, mi meg vártuk a jó szerencsét. Én már korábban is foglalkoztam szakcikkfordításokkal, németből, de abból megélni nem lehetett. Jobb híján jelentkeztem az önkormányzatnál munkára. Azt mondták, ha a német nyelvvizsga mellé az angolt is megszerzem, felvesznek gondnoknak, gondnoksági csoportvezetőnek. Ez 1998-ban megtörtént, aztán onnan mentem nyugdíjba. Most meg önszorgalomból tanulok franciául. 
 

És a szobrászat? 
– Megélhetést attól se lehetett remélni, pláne nem a társadalmi-gazdasági változások viharában. A kilencvenes évek derekán kaptam egy mészkövet, és abból kifaragtam apám portréját. Aztán jöttek bronzmunkák, agyagdomborművek, de a favorit máig a kő maradt. Az első önálló kiállításom a szekszárdi főiskola aulájában volt, 1996-ban. Beléptem a megyei képzőművészeti egyesületbe, a Bárka szalonba és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Mindez újabb bemutatkozási lehetőségeket hozott. Eddig 83 tárlaton szerepeltek az alkotásaim: Tolna megyén kívül Szentendrén, Budapesten, Szegeden és a franciaországi Bezons-ban. Jelenleg két szobrom van a készhez közeli állapotban, a Napbárka és a Menekülő ember. Remélem, az idén már lecseng a járvány, és semmi sem zavarja a kiállítások megtartását. 

Mostanában két szobron is dolgozik

Szakfordítóként is tevékenykedett

Freund Antal 1953-ban született Tolnán. Érettségi vizsgát 1971-ben tett, fogtechnikusi végzettséget 1973-ban szerzett. Később felvételt nyert Pécsen a jogi egyetemre, de azt nem fejezte be. Házas, felesége dr. Koltay Ilona tüdőgyógyász. Két gyermekük, négy unokájuk van. 1979 óta élnek Szekszárdon. A helyi fogtechnikai vállalat privatizációja után többedmagával munkanélkülivé vált. Az önkormányzatnál helyezkedett el, közben nyelveket tanult és szobrászkodott. Kővel, bronzzal és agyaggal is dolgozik. Eddig 83 kiállításon szerepeltek a művei. Megjelent két saját könyve: Album (2011), 120 csepp gyomorkeserű (2015). Ez utóbbiból pódium-előadás is készült. A Pécsi Iparos Színkör mutatta be több helyen. Mindemellett eredményes borász, az Alisca Borrend tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában