Az állatorvos válaszol

2022.01.22. 15:00

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

A téli hidegben a kerti kutyák és kinti macskák ivóvize gyakran befagy. Ha a víztükör felszínén képződő jég vékony, akkor az állat nyalással fel tudja azt olvasztani és vízhez jut. Ha azonban még hidegebb van és a jég vastag, akkor erre nincs lehetősége.

B. M.

Illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Nyilvánvalóan az ember napközben kicseréli a vizet, de kemény fagy esetén ez sem marad sokáig cseppfolyós állapotban, éjszaka pedig még hamarabb befagy. Ezért hosszas hideg időjárás esetén gyakran kell cserélni a vizet, esetleg enyhén langyosítani is lehet, hogy később jegesedjen. De még ilyenkor is problémát jelent az éjszakai vízhiány, illetve napközben is, ha valaki dolgozik és csak délután vagy este ér haza – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

Bár az állatok alkalmanként nagyobb mennyiségű víz elfogyasztásával részben pótolják a hiányt, a több napos kényszerű szomjazás veszélyes lehet, főleg akkor, ha száraz tápot kapnak. Ez ugyanis elvonja a vizet az emésztőrendszerből, és mire a kutya vagy macska később újra megszomjazik, már csak jeget talál. Hó evésével ösztönösen kiegészíthetik az állatok a vízszükségletet, de ha ez sincs, akkor egészségi problémák jelentkezhetnek, elsősorban a vesék károsodhatnak. 

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Sajnos amikor ez már tüneteket okoz (például étvágytalanság, hányás), akkor gyakran nagyon nehéz a gyógyítás, főleg az idősebb állatok esetében. Ezért az igazán kemény téli időszakban érdemes más, nem száraz eledelt adni az állatoknak (konzervek, levesek, nyers hús – kivéve sertés!), esetleg a szárazat beáztatni, amennyiben hajlandóak úgy is elfogyasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában