Tolnában is rengetegen választják

2022.01.16. 07:00

Nem olcsó, mégis egyre népszerűbb hobbi a horgászat

A világjárvány kezdete óta az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység lett a horgászat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy évről évre nőtt a regisztrált horgászok száma. Tolnában is.

Mauthner Ilona

A hideg ellenére is voltak horgászok a Sió partján, de az ellenőrök sem tétlenkedtek Fotó: Makovics Kornél

Ma már az ország lakosságának több mint hét százaléka rendelkezik horgászengedéllyel. Tolna megyében több mint tizennégyezren tagjai valamelyik egyesületnek, köztük sok gyermek, felnőtt és nyugdíjas is van. Egyre jelentősebb a hölgyek aránya is, már tíz százalék körüli. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezeti rendszerébe 26 önálló területi tagszervezet, rajtuk keresztül 1205 horgászegyesület tartozik, illetve 2221 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület. 

Tolna megyében 45 tagszervezet van, és hat vízterület tartozik hozzájuk, tájékoztatta lapunkat Balogh Attila, a megyei területi tagszervezet halgazdasági szakértője. A hat vízterület a következő: a Sió csatorna 0–58 folyamkilométer közötti része, a Duna 1493–1520 folyamkilométer közötti része, a Sárvíz-csatorna a 0–37 folyamkilométer között, a Keselyűsi Holt-Sió, a Szálkai-víztározó és a Koppány-csatorna Pári községtől a Kapos torkolatáig terjedő része. 
 

Az idei évtől több változásra is számítani kell, ezek döntő többsége áremelkedéshez kapcsolódik. Így ötven százalékkal nőtt az Egységes Szövetségi Hozzájárulás, ennek összege idén január 1-től 3000 forint. 
 

A horgászkártya ára januártól 1732 forint plusz áfa, vagyis 2200 forint. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (a kiváltástól számított 5. naptári év január 31-ig) szól. Tartalmazza a baleset-biztosítási díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját és a postaköltséget. 
 

A horgászengedély-árak is emelkedtek a tavalyi díjakhoz képest, így a területi jegyek is drágultak. A területi jegyek érvényessége egyébként többféle lehet, a horgász választhat napi, kétnapos, háromnapos, egyhetes, tíznapos, féléves és éves jegyek közül. Az általános országos teljes árú területi jegyért 79 ezer forintot (tavaly 74 ezer volt), a kedvezményezettért 58 ezer forintot (tavaly 54 ezer volt) kell fizetni. Az általános, teljes árú dunai jegy ára 52 ezer forint (tavaly 49 ezer forint volt). 
 

Tolna megyében tavaly a Duna helyi szakaszára vonatkozó területi jegy árát emelték ötezer forinttal, idén pedig a Szálkai víztározóra érvényes éves jegynél négy­ezer forintos az emelés, ami azt jelenti, hogy az eddigi 38 ezer forintos díjat januártól 42 ezerre módosították. 
 

Vannak, akik olcsóbban vagy akár díjmentesen is horgászhatnak, így például az a horgász aki a 70. életévét betöltötte, Tolna megyében 300 forintot, plusz az ezerforintos tagdíjat kell hogy kifizesse. Kedvezmény jár még a gyerekeknek is. 
 

Nem árt tudni, ha valahová elindulunk horgászni – mindegy, hogy ismert vagy ismeretlen terepet választunk –, hogy mennyi az a maximum halmennyiség, amit hazavihetünk. Ezt nem csak azért érdemes betartani, hogy ne kapjunk büntetést, de sok esetben a halpopuláció számának megőrzése miatt is fontos. Mivel minden kategóriának más-más mennyiség van kijelölve, így előre érdemes erről tájékozódni. Például éves, általános országos teljes árú területi jeggyel összesen legfeljebb ötven darabot, de egy halgazdálkodási területen maximum huszonötöt foghatunk a korlátozás alá eső halfajokból.

Nagyon költséges lett a haltelepítés

Balogh Attila halgazdálkodási szakértő elmondta, az áremelésre azért is volt szükség, mert jelentősen emelkedtek a halárak. Az öt évre szóló halgazdálkodási tervet akkor is meg kell valósítani, ha közben megváltoztak a feltételek. A haltelepítés költsége drasztikusan megnőtt, míg tavaly egy kiló telepítendő pontyért 230 forintot kértek, addig idén jó ha 1100 forintért megkapják kilóját. A horgászengedély idén a következőkből áll: állami horgászvizsga és bizonyítvány (digitális formában történik a vizsgáztatás, de valamely vizsgahelyszínen a személyes megjelenés kötelező), kötelező horgászregisztráció és Magyar Horgászkártya, (2200 forint), egységes állami horgászokmány (3300 forint), egységes szövetségi hozzájárulás (3000 forint), egyesületi tagdíj (egyesületenként változó, de minimum 2000 forint). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában