Hirdetés

2022.03.16. 11:13

A fermentálás jótékony hatásai

A fermentálással, azaz erjesztéses eljárással tartósított zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék nem számítanak új keletű dolognak. Azt viszont kevesen tudják, hogy mennyire sokat tehetnek szervezetünkért. Ha pedig valóban oda szeretnénk figyelni egészségünkre, akkor érdemes minél többet fogyasztanunk belőlük. Fermentálni ráadásul szinte bármit tudunk, amivel pedig egy egészen új dimenzió nyílik meg számunkra az ízek terén.

PR-cikk

A fermentáció alapja és egészségvédő hatása
A fermentálás segítségével olyan tápanyagokat őrizhetünk meg ételeinkben, amelyeket főzés során odaveszhetnek. Így a zöldségekben megmarad a C-vitamin, ráadásul olyan rostokhoz és mikrotápanyagokhoz juthatunk hozzá, amik a sütéssel és főzéssel készült ételek estén szóba se jöhetnek. Ezen túl a fermentálás leginkább jótékony hatása abban rejlik, hogy az erjesztést segítő baktériumok által rendkívül sok a pre- és probiotikumokhoz juthat szervezetünk. A probiotikumok pedig elengedhetetlenek az egészséghez. A fermentáláshoz nem kell sok minden. Elég egy tiszta befőttesüveg és minőségi só – na meg fűszerek tetszés szerint. Ezeket ma már akár az Alza oldalán is beszerezhetjük, a többi pedig receptfüggő. Az interneten böngészve kicsit számtalan leírást találhatunk erről.
 

Fermentált zöldségek – az egészség forrása
Aki már készített kovászos uborkát, az pontosan tudja, hogy a fermentálás folyamata végtelenül egyszerű. Ha eltaláljuk a só–víz arányt és a megfelelő hőmérsékletet, akkor rendkívül széles palettán mozoghatunk a zöldségeket illetően is. Szinte bármilyen zöldséget fermentálhatunk ugyanis. A gyökérzöldségeken kívül a leveleseket, a tökféléket vagy akár az ázsiaiak által preferált algával is próbálkozhatunk.
 

Fermentált gabonák, gyümölcsök és italok 
A különféle fermentált gabonák ugyanolyan jó hatással vannak szervezetünkre, mint a zöldségek – ráadásul sokkal könnyebben emészthetőek az erjesztés által. Az így készített gabonákat utólag is megfőzhetjük, de a különféle pelyheket fermentálás után akár enélkül is fogyaszthatjuk. Hasonlóan erjeszthetőek a különféle gyümölcsök is, amikből mártások, lekvárok vagy üdítők készülhetnek. Akár szénsavas üdítőket is készíthet a fermentáció által, ilyenkor rásegíthetünk a végeredményre egy kis természetes erjesztésű ecettel. Az ilyen italok nem csak frissítőek, de egészségesek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában