Gyólyahír

2022.03.19. 14:19

Megérkezett az első fekete gólya a bekamerázott gemenci fészekbe

Csütörtökön elfoglalta a keselyűsi bekamerázott fészket egy fekete gólya.

TEOL (Forrás: GEMENC ZRT.)

Fotó: Gemenc Zrt.

Március 17-én délután, egészen pontosan 16 óra 40 perckor leszállt egy gólya a bekamerázott fészekre, és sötétedésig pihent rajta. Azonosító gyűrűt nem visel – adta hírül honlapján a Gemenc Zrt.
 

Ez a dátum a korábbi években megszokotthoz képest jóval későbbi, hiszen a nyilvántartás szerint 2013 óta ilyen sokáig egyszer sem kellett várni az első fekete gólya felbukkanására. (Az eddigi legkésőbbi dátum a 2019-es március 7-e volt.)
 

Mint a Gemenc Zrt. Facebook-oldalán írják, remélik, hogy ebben az évben költőhelynek is kiválasztják a madarak a kamerás fészket (tavaly nem így történt – a szerk.). A további gólyaaktivitásokról pedig folyamatos tájékoztatást ígérnek, híradás formájában.
 

Emlékezetes ugyanis, hogy az internetes, élő közvetítést 2020-ban megszüntették, tekintettel arra, hogy a nézői jelzések egyértelművé tették: „sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát”. Abban az esztendőben egyetlen fióka sem maradt életben a fészekben.

A fészek története

Az első gólyapár még 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte. A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje. Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben,  összesen 17 fiókát neveltek fel. 2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában