Húsvét

2022.04.16. 07:00

Igazi kuriózum ez a tojásmúzeum

Egész Európában egyedülálló a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, ahol több mint ötezer darabos gyűjtemény várja az odalátogatókat. Dr. Nienhaus Rózsa, a múzeum tulajdonosa Bonyhádon mesélt annak létrejöttéről és a legkülönlegesebb tojásdíszítési technikákról.

Farkas Eszter

Dr. Nienhaus Rózsa és a párját ritkító, zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény egy részlete (Beküldött kép)

A húsvéti ünnepkör kapcsán szerveztek programokat kedden a Völgységi Múzeumban, ahol előadást tartott Dr. Nienhaus Rózsa, a Míves Tojás Gyűjtemény tulajdonosa is. Előadásában a népi iparművészetről, a tojásdíszítő motívumok jelentőségéről beszélt, valamint a hagyomány irodalomban betöltött szerepéről.

A múzeum már több mint húsz éve nyílt meg a közönség számára, 2000 Virágvasárnapján, Zengővárkonyon. A gyűjteményben huszonöt országból, ötvenöt tájegységről, több mint harmincféle technikával készült tojás található meg.

– A gyűjtemény egy részét én gyűjtöttem, a másik része egy bécsi gyűjtőtől van, akinek a halála után elárverezték húszezer darabból álló gyűjteményét. Erről úgy szereztem tudomást, hogy vásároltam egy úgynevezett gyűjtők újságát, amit azelőtt és azután sem tettem meg soha, és abban hirdették meg ezt az aukciót. Az utolsó árverezésen azért volt nagy szerencsém részt venni, mert ott nagyon sok népi iparművész munkája volt megtalálható – emlékezett vissza a gyűjtemény tulajdonosa.

Dr. Nienhaus Rózsa – aki biomatematikusként dolgozik Németországban, a münsteri egyetemen – elmondta, a múzeummal egy álma vált valóra, mivel nagyon fontosnak tartja a hagyományőrzést. A gyűjtemény intézményesítésével az volt a célja, hogy otthont adjon a díszített tojásoknak és szerette volna rendszerezve bemutatni azokat, valamint a tojásdíszítők ismeretségét növelni.

Folyamatosan szerveznek rendezvényeket, amikkel az utánpótlást is szeretnék támogatni. Szakmai továbbképzéseket is tartanak évente a Kulturális Örökség Napjain. Jelenleg nagyheti programjaik zajlanak, amelyek egészen húsvét vasárnapig tartanak. Érdekes előadásokat és programokat rendeztek egész héten, kézműves foglalkozásokkal, valamint különböző bemutatókkal várták és várják az odalátogatókat.

– A díszített tojás – a tojásdíszítés ősi eredeténél fogva – funkciója szerint nem dísztárgy, de díszes tárgy. A jelképek jelentéstartalma a népi hagyomány fejlődésével változik, azonos jelképek több jelentéstartalommal rendelkeznek, akár tájegységenként is. Nagyon sok, különleges technikával díszítik a tojásokat, fogalmazhatunk úgy is, hogy a tojásdíszítés az utóbbi évtizedekben a reneszánszát éli  – tájékoztatta lapunkat Dr. Nienhaus Rózsa.

A múzeum egyik legkülönlegesebb darabja egy míves, faragott strucctojás, amelybe a Himnusz kottáját faragták bele. A gyűjteményben a legkülönlegesebb módszerrel készített tojások közt megtalálhatóak karcolt, faragott, berzselt és kovácsolt technikával készült tojások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában