Madárinfluenza

2022.04.11. 09:30

Komoly erőfeszítést igényel a kimutatás

A madárinfluenza és a nyugat-nílusi láz kórokozóinak jelenlétét és az általuk okozott megbetegedések előfordulását vizsgálták vadon élő madarakban.

S. B. M.

A madárinfluenza elleni védekezés a haszonállatok és az emberek egészsége miatt is fontos (Fotó: MW)

A madárinfluenza (AIV) és a nyugat-nílusi láz vírusának (WNV) tudományos megfigyelését biztosító „BirdPROTECT” elnevezésű projektről tartottak sajtótájékoztatót a közelmúltban. 

A Gemenc Zrt. működési területein, Bács-Kiskun megye délnyugati részén és Szerbia Vajdaság tartományában vettek mintákat összesen ötvennyolc madárfaj egyedeiből. Ezernyolc minta került laboratóriumba, ebből hetven minta a madarak élőhelyének környezetéből gyűjtött bélsárminta volt. A helyben kialakított infrastruktúra biztosította a mintavételt, azok kezelését és tárolását, valamint adminisztrációját és a heti két szállítást a Nébih budapesti állat­egészségügyi diagnosztikai laboratóriumába. Itt akkreditált módszerekkel végezték el a vírusok vizsgálatát.

Minden mintában megnézték a madárinfluenza vírust, míg a nyugat-nílusi vírust 913 esetben vizsgálták. A szakemberek megállapították, hogy valamennyi minta alkalmas volt a vírus elemzésére, ám minden esetben negatív eredményt kaptak a kutatók. Magyarországon a tavalyi év nyara kivételesen csendes volt a WNV- és az AIV-aktivitást illetően. A kora tavaszi esetek után csak novemberben állapítottak meg újra madárinfluenzát, a nyugat-nílusi vírust pedig a mintavételi területtől távol, a Hortobágyon mutatták ki három héjából.

Mindez azzal magyarázható, hogy a járványidőszakok kivételével a természetben cirkuláló kórokozók ritkán mutathatók ki jelentősebb mennyiségben a környezetből vagy állati gazdafajokból. A potenciális gazdák túlnyomó része ugyanis nem hordozza a kórokozókat, így kimutatásuk komoly erőfeszítéseket igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában