Az állatorvos válaszol

2022.04.30. 15:00

Mikor kell oltani a kölyökkutyákat?

A kutyák párzási időszakában vagyunk, ezt nemsokára követi a kiskutyák megszületése.

B. M.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: AS

Szukáknál a vemhesség ideje körülbelül két hónap. Az újszülött kiskutyák legelső és legfontosabb kezelése a féregtelenítés, amit legkorábban kéthetes korban kell elkezdeni – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc. A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa elmondta, erre a célra kaphatóak szájon át adagolható paszta formájú féreghajtó készítmények, amit a szopós kiskutyák is be tudnak nyalni és lenyelni. Ezt kéthetente kell ismételni legalább hat-hét hetes korig. Tehát jó, ha az első védőoltás előtt a kutyusok már féregtelenítve vannak, mert a parazitákkal terhelt szervezet kisebb mértékű immunválaszra képes.

Sajnos eléggé elterjedt gyakorlat, hogy a kölyköket már hathetes korban oltják, amikor az immunrendszerük még nem stabilan fejlett. Ezt a szempontot figyelembe véve jobb az oltási sorozatot hét-, legkésőbb nyolchetes korban elkezdeni, a parvovírusos gyomor-bélgyulladás elleni oltással, hacsak nincs közvetlen fertőzésveszély (ilyen lehet az, ha egy tenyészetben, vagy akár háznál már előfordult parvovírus-fertőzés).

A túl korai oltással, bár lehet, hogy megvédjük a kiskutyát ez ellen a betegség ellen, de nem kizárt, hogy később egy labilis immunrendszerű, sok mindenre (leggyakrabban éppen az oltásokra) túlérzékeny kutyánk lesz. A következő oltást legkorábban két hét múlva kell adni, ez általában az úgynevezett kombinált oltás, amely parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás és egyéb komponenseket tartalmaz, a vakcina típusától függően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában