Palántázás

2022.04.20. 13:59

Ültessünk málnát, epret, ribizlit vagy áfonyát

Nyakunkon a tavasz, itt az ültetések ideje. Már a piacokon is beszerezhető a jó minőségű eperpalánta, árulták is ezeket Szekszárdon, legutóbb 400 forintért egy nagyobb palántát.

M. I.

Hasznos az eperágyásra fóliát teríteni (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Ha kicsi a helyünk, de szeretnénk bogyós gyümölcsöket, akkor erre a legalkalmasabb a szamóca, a málna, az áfonya, a szeder vagy a ribizli. Az eper az egyik legnépszerűbb a bogyósok között. Általában palántázni szoktuk, és már a telepítés utáni évben termést hoz. Ez érik a leghamarabb az évben a bogyósgyümölcsök közül, így már akár tavasszal kóstolhatjuk édes gyümölcsét. Érdemes több fajtát telepíteni egyszerre, hisz ahány fajta, annyi bogyóméret és íz közül választhatunk majd. Szaporítása saját indáról, illetve tőosztással történik. 

Napos vagy félig napos helyre ültessünk málnát. Metszése is egyszerű, nincs vele sok baj, szakértelmet nem igényel. Arra viszont figyeljünk, hogy nedvesebb talajba ültessük. A termő málnahajtásokat érdemes karóhoz vagy huzalhoz kötözni. Vigyázzunk a sarjhajtásokra, mert a következő évben ebből lesznek a termőhajtások. Ha letermett a vessző, minden esetben metsszük ki, mert a betegségek és kártevők ezeken szoktak megtelepedni. Rengeteg fajtája létezik, érdemes ebből is többfélét ültetni, a kísérletező kedvűeknek ajánljuk a sárga színű málnát. 

A piros ribiszke bokorrá vagy kisebb törzses fává fejlődik, sarjról telepítsük. A legtöbb talaj és éghajlati viszonyt jól bírja, szinte bárhova elültethetjük. Vigyázzunk azonban a levéltetvekkel, ilyenkor összesodródott, pirosra színeződött levelek jelennek meg a növényen, rovarölő szerekkel tudunk ellenük védekezni. A fekete ribiszke nagyon gazdag C-vitaminban. Nagyobb bokrot nevel piros társánál, szereti a nedves területeket, szintén sarjról tudjuk szaporítani. 

A kék és vörös áfonya nagyon magas vitamintartalmú, érdemes otthon a kiskertben is kísérletezni vele. Tápanyagokban gazdag, és a savanyú talajokat kedveli, valamint félárnyékos helyre telepítsük. A szedret érdemes támasz mellett termeszteni, mert akár több méter hosszú hajtásokat, indákat is képes növeszteni. A tápanyagban gazdag és nedves talajokat kedveli. Gyökérsarjairól könnyedén szaporítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában