2022.04.21. 06:59
Valóban követendő minta az ételpiramis?
A legtöbben szeretünk az egészséges táplálkozásról olvasni, szívesen bővítjük ismereteinket erről a napi szinten előforduló témáról. Talán nem új információ az ételpiramis összetétele, azonban vajon megkérdőjelezhető-e az összetevőinek aránya.
Ételpiramis. (Forrás: Freepik)
Az ételpiramis szintjei
1. Gabonafélék
A hagyományos ételpiramis alapját a szénhidrátok képezik. Ide sorolhatjuk a kenyérféléket, a rizst, a tésztákat stb. Szervezetünkben betöltött szerepük nélkülözhetetlen, azonban mértékkel szabad fogyasztani napi táplálkozásaink során szénhidrátot tartalmazó ételeket. Fontos tápanyagként szolgálnak a vörösvérsejteknek, egyes fehérvérsejteknek, a csontvelő sejtjeinek és az agysejteknek.
2. Gyümölcsök, zöldségek
„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Nem véletlen, hogy az említett közmondás megszületett. Nagyon fontos, hogy minden nap együnk valamiféle gyümölcsöt és/vagy zöldséget. Lényeges, hogy lehetőleg nyers formában fogyasszuk őket, hiszen főzés/sütés során általában vitamintartalmuk nagy részét elveszítik. Gyakran halljuk, hogy fogyókúrázóknak javasolt a sok gyümölcs- és zöldségfogyasztás, ám azt kevesen tudják, nem mindegy, mikor és milyen ételeket fogyasztunk pontosan. A legtöbb gyümölcs magas cukortartalommal bír, ezért az édesebb gyümölcsöket a reggeli vagy a délelőtti órákban érdemes enni. Jó hír viszont, hogy vannak zöldségek, melyeket a diétázók is korlátlanul fogyaszthatnak.
3. Tejtermékek
A tej- és tejtermékfogyasztás alapvetően az egészséges étrend része. A fejlődő szervezetnek fontos a tej, hiszen a szükséges tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok) mindegyikét tartalmazza. Azonban néhányan azt mondják, a felnőtt szervezetnek már nincs szüksége tejre, hiszen a benne rejlő laktóz már felesleges. Megkérdőjelezhető tehát a tejtermékek fogyasztásának szükségessége, viszont az nem, hogy nem ártunk azzal egészségünknek, ha mértékkel fogyasztunk belőlük.
4. Húsfélék
A fehérjebevitel másik forrása a húsfélék. Azonban meg kell említenünk, hogy napjainkban egyre többen térnek át a vegetáriánus életmódra. Vitatható, követendő példa-e, azonban nem kérdés, hogy a vegetáriánusoknak mindenképpen pótolniuk kell a kihagyott húsok által kapható tápanyagokat. Természetesen erre már számos megoldás született, viszont, ha a kezdetekig visszatekintünk, az ember mindenevő, tehát a húsoknak is helyt kellene szorítanunk étrendünkben.
5. Zsírok, olajok, édességek
A piramis csúcsán a különböző zsírok, olajok, illetve édességek találhatók. Nem véletlen, hiszen ezekre a termékekre is szüksége van a szervezetünknek, viszont jelentősen korlátozott mennyiségben. Veszélyes lehet ezeknek a tápanyagoknak a túlzott fogyasztása, tehát legyünk óvatosak, és ne együnk gyakran efféle ételeket.
Vajon aktuális még a klasszikus ételpiramis?
A különböző szintek részletesebb leírásai során két megkérdőjelezhető pont került elő:
- A tej fogyasztásának szükségessége
- A húsfélék nélkülözhetősége
Lényeges ezeken kívül megemlítenünk, hogy a „modern” ételpiramis bázisa nem a gabonafélék. Ennek oka, hogy alapvetően a szénhidrátok az energiát biztosító faktorok, amelyek összefüggésben állnak a napi mozgással. Mivel mindenki eltérő mozgást végez napi szinten, nem szabad általánosítani a szénhidrátok bevitelének arányát, hiszen a mozgással kellene egyeztetni a mennyiséget.
- A „modern” ételpiramis szintjei a következők:
- Zöldségek, gombák, bogyós gyümölcsök, kiváló minőségű zsírok (pl. avokádó, olívaolaj)
- Fehérjék
- Édes gyümölcsök, gyökérzöldségek
- Szénhidrát
Összegezve tehát az ételpiramis arányait, manapság nem mondhatjuk követendő sémának. Javasolt, hogy mindannyian a saját életmódunkhoz igazítsuk tápanyagaink arányait, főszerepben a mozgás. Érdemes odafigyelni, egy nap milyen ételeket fogyasztunk, megfelelő arányban tápláljuk-e szervezetünket.
Előnyös helyzetben vagyunk, hiszen a legtöbb szupermarketben a széleskörű termékválasztékból kedvünkre válogathatjuk össze egészséges ételeink sokaságát. A legjobb példákat a Spar akciós újságban találhatjuk, de nem is tudjuk, milyen széles választék van egy nagy Sparban, ha még nem voltunk bent. Mindentől mentes élelmiszerek, mindenféle olajok és pékáru. De mivel a vásárlóközönség java nem fordít figyelmet az egészségesebb táplálkozásra, nem csoda, hogy a felvágottak és a cukros termékek kerülnek rendszeresen a rivaldafénybe. Elvégre a szupermarketek alapvető célja a profitszerzés, ezért azt reklámozzák inkább, amire van kereslet.
Az pedig már a magunk dolga, hogy eldöntsük, egészségesen akarunk-e táplálkozni. Ha igen, akkor pedig megtaláljuk azokat a forrásokat, ahonnan megbízható élelmiszert szerezhetünk be.