Villámfotók

2022.05.15. 15:40

A Duna Televízió műsorának vendége volt viharvadász fotóriporterünk

Makovics Kornél, a Tolnai Népújság és a TEOL.hu hírportál fotóriportere volt a Duna Televízió Család-barát című műsorának vendége május 12-én.

TEOL

Fotó: Makovics Kornél

Fotó: MAKOVICS_KORNEL

A természetfotóival díjakat nyert, a félelmetes villámokat lenyűgöző képeken megörökítő, viharvadászként ismertté vált fotóst éppen a közelgő viharszezon kapcsán faggatta a csütörtöki adás két műsorvezetője, Rátonyi Kriszta és Fodor Imre. A „felütés” szerint Kornélt könnyű felismerni, hiszen ő az, aki viharos időben éppen ellentétes irányba szalad, mint bárki más…

A viharvadászat iránti vonzalmáról szólva fotóriporterünk elárulta, előbb csak a természet, a közeli Gemenc szépségeit akarta megmutatni képein. Saját bevallása szerint szeretett volna kitűnni a többi természetfotós közül, valami kölönlegeset, egyedit alkotni. Így aztán gondolt egyet, és kiment a viharba készíteni egy-két jó villám-fotót. Egy évtizede ilyet még senki nem csinált, így egycsapásra sikeres lett.

A műsorvezetők kérdésére válaszolva Kornél elmondta, a villámfotózás – megfelelő technikán túl – is rendkívül sok háttérmunkát igényel. Alapvető fontosságú megtalálni hozzá a megfelelő helyszínt, hogy a villámlást szép tájba komponálva örökíthesse meg. A hosszú expozíciós idő miatt nélkülözhetetlen egy masszív, szélálló állvány, de ugyanilyen fontos a felhő- és radarképek ismerete, hiszen a fotósnak tudnia kell, a vihar merről merre tart, és már az érkezése előtt kint kell lennie terepen. Kornél hozzátette, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen egy megyei lap fotóriportereként nap mint nap járja a vidéket, és már akkor „kinézi” a lehetséges helyszíneket.

Rátonyi Kriszta felvetésére, miszerint került-e már olyan viharba, ami számára is durva volt, a Tolnai Népújság és a TEOL.hu fotóriportere elmondta, csak utólag konstatálja, ha nagyon közel csapott be a villám. Ilyenkor nem telik el egy-két-három másodperc a fényjelenség és a mennydörgés között, csak egy hatalmas robbanás hallható.

„Azt szoktam mondani, ha valami baj történik, az első dolog, hogy a fényképezőgép kártyáját valaki nézze át, hátha életem képe azért még rajta van” - mondta Makovics Kornél, akinek képe jelent már meg a National Geographic magyar kiadásában, mint a hónap fotója, legutóbb pedig a Magyarország 365 fotópályázaton díjazták felvételeit. A fotós hozzátette, a siker azért is fontos számára, mert pozitív visszajelzést kapott arról, hogy jó az, amit csinál.

A jövő kihívásairól szóló kérdésre válaszolva elmondta, a villámfotózás örök szerelem marad, mert az egy adrenalin-bomba, de a fotózás minden területe érdekli. „Ez a hivatásom, ebből élek, de szeretem is csinálni, így igazából nem is munka a munka” - mondta a fotóriporter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában