Szent Orbán-nap

2022.05.27. 09:30

A jó termésért imádkoztak az öreg tölgynél

A helyiek nagyon készültek az idei Szent Orbán-napra Bátaszéken, melyet immár évtizedek óta az utolsó fagyos­szentről elnevezett hegyen, az öreg tölgy árnyékában tartanak meg. Sokan figyelték aznap az időjárás-előrejelzést, vajon a várható zivatar miatt módosítja-e a helyszínt Kürtösi Krisztián plébános.

M. I.

Orbán-napi mise a kápolna előtt (Fotó: Szászi-Mauthner Lia)

A gyalogos menet fél hatkor indult a templomtól a kápolnáig, majd este hat órakor megkezdődött a mise. Az összegyűlt hívek az öreg tölgy alatt hallgatták a plébános beszédét, aki Szent Orbán pápáról, a szőlőművelők és borászok védőszentjéről emlékezett meg, illetve a közelgő pünkösdről és a Szentlélekről is beszélt.

A hagyományok szerint, Bátaszéken az Orbán-napi rendezvény részeként a borászok saját boraikkal, a helyi német nemzetiségi egyesület és önkormányzat jóvoltából pedig idén is kráflival – hájas tésztából készült fánkfélével – kínálták a híveket, akik együtt imádkoztak azért, hogy idén is szép legyen a szőlőtermés, ne verje el azt a jég. 

Nos, alig fejeződött be a mise, amikor hatalmas vihar csapott le a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában