Tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban is

2022.05.19. 15:30

A muskátli mutatós és a gondozása is egyszerű

Családi házak ablakában, nyaralóknál, erkélyen, szinte mindenhol megtalálható megyénkben a muskátli, mely tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban, hiszen színes virágai és változatos fajtái miatt a meleg hónapok egyik leghangulatosabb kerti és beltéri díszítője.

M. I.

Forrás: MW

Fotó: © Szendi Péter

A muskátli nemcsak egy szép és sokoldalú virág, de gondozása is egyszerű, így mind a haladó, mind pedig a kezdő kertészek és növénybarátok számára ideális választás. A virágokról általánosságban annyit érdemes tudnunk, hogy napos vagy félárnyékos helyen érzik magukat igazán jól, és akkor borulnak virágba, ha rendszeresen öntözzük őket. Emellett, növekedésük során ezeknek a nyári szépségeknek sok táp­anyagra van szükségük, amit folyékony vagy lassan oldódó műtrágyával könnyen biztosíthatunk számukra. A gombabetegségeket pedig elkerülhetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhalványult virágokat és leveleket. 

Hogyha a levelek tetején sárgás foltok és ezzel egyidejűleg a levelek alján gyűrű alakú, barna körök jelennek meg, biztosak lehetünk abban, hogy növényünk elkapta a muskátli­rozsdát. A muskátlirozsda egy gombás betegség, amely nyári melegben, magas páratartalom mellett fordulhat elő, és a levelekre fröccsenő vízzel terjed. Sajnos azok a levelek, melyek érintettek a fertőzésben, már nem fognak meggyógyulni, de a növény maga ismét erőre kaphat. Azért, hogy muskátlink minél kisebb veszteségeket szenvedjen, azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, növényünket pedig helyezzük át egy jól szellőző helyre, ahol nagyobb távolságra van társaitól. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy nagyon kevés víz kerüljön a levelekre. 

Ha a talaj nedves, de növényünk mégis hervadásnak indul, valószínűleg túlöntöztük. Ilyenkor a virágföld nagyobb pórusait eltömíti a víz, ez pedig megzavarja az oxigén és a szén-dioxid létfontosságú cseréjét a gyökércsúcsoknál, melynek következtében a növény rothadásnak indul. Mivel a muskátlik igazán szívós növények, ha bánatuk forrását azonosítjuk és kezeljük, rövid időn belül magukhoz térnek. Annak érdekében, hogy palántánk vízháztartása ismét egyensúlyba kerüljön, vegyünk vissza öntözéséből, és hagyjuk a talajt kiszáradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában