Gumiabroncsok

2022.05.25. 14:00

Akár emberéletbe is kerülhet a spórolás

Az elmúlt napokban a levegő hőmérséklete többször is meghaladta a harminc fokot. Mostanra remélhetőleg mindenki lecserélte a téliabroncsokat a nyári szettre. Sokan sajnos spórolás gyanánt csak a meghajtott tengelyen lévőket váltják le. Ám a gumik keverése nem jó ötlet.

TN

Illusztráció: Shutterstock

A téli és nyári időjárási viszonyok igen eltérőek, ezért fontos az évszaknak megfelelő gumiabroncsok használata az autókon. Hogy miért kell a télit nyárira cserélni? Nos, egyszerűen azért, mert más a funkciója és az abroncsok adott évszakra vonatkozó tulajdonsága. 

A Magyar Gumiabroncs Szövetség ajánlása szerint a téli körülményekre optimalizált gumik számára a nyári hőmérséklet túl magas, a puha gumikeverék még tovább lágyul, ezért nő a fékút és a kanyarstabilitás is romlik. Ráadásául, ha a télit nyáron is használjuk, fokozott mértékben romlik az állapota, és a következő télen közel sem tud megfelelő hatásfokkal működni.

Ha azt hisszük, spórolunk azon, hogy nem cseréljük le a gumikat, azzal valójában még többet bukunk. Az abroncs élettartama ugyanis jelentősen csökken, és a kiadásunk a végén nagyobb lesz, mint ha beszereztünk volna egy téli és egy nyári garnitúrát, s azt cseréltük volna szezonálisan.

Sokan tavasszal úgy vélik, elegendő a hajtott tengelyen lévő gumikat lecserélni. Ez még annál is rosszabb megoldás, mint ha a télieket fent hagynánk. A nem egyforma abroncsok jelentősen rontják az autó irányíthatóságát, annak tapadását és stabilitását bármely irányváltási helyzetben. Egy ilyen felszereltségű autóval megállni sem egyszerű, kisebb koccanás esetén is többet bukhatunk, mint egy rendes abroncs­csere esetében. 

Ha defektet kapunk, erősen ajánlott a nyárigumit nyárival, a télit télivel pótolni. Szintén óriási veszélynek tesszük ki magunkat, ha az egyik gumi eltérő, már egy enyhébb kanyarban is irányíthatatlanná válhat az autó. Minden évszakban legyen egységes a négy abroncs és a pótkerék is. A gumik mintázata és anyaga nem véletlenül különbözik, hiszen teljesen más körülményekre tervezték azokat.

A négy évszakos gumik kompromisszumos megoldást nyújtanak. Már nincsenek kemény telek, de egy havazás vagy ónos eső még mindig komoly akadályt jelent a téli hónapokban. Ez az alternatíva azok számára járható út, akik csak rövidebb távon, jellemzően városokban használják autóikat, ahol eltakarítják a havat. Egy ilyen szett nem feltétlenül csökkenti a nyári, valamint a téli garnitúra megvásárlásával járó terheket, hiszen egész évben használatban van. 

Mindenki döntsön saját belátása szerint, a legfontosabb tényező azonban mindig a biztonságra való törekvés legyen. Azt se feledjük el, hogy vezetés közben nemcsak a magunk, hanem embertársaink biztonságáért is felelünk. Ne okozzunk se magunknak, se másnak balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában