Az állatorvos válaszol

2022.05.13. 16:20

Mi a teendő sérülések esetén?

A kutyák, macskák gyakran szereznek vagy szenvednek el különböző típusú, méretű, súlyosságú sérüléseket.

B. M.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Nagy Gábor

Szerencsére ezek leggyakrabban felületiek, amelyek a bőrt, a bőr alatti kötőszövetet, esetleg az izomzatot is részben érintik. Okai lehetnek például harapások, karmolások, különféle hegyes, vagy éles tárgyak okozta szúrások, hasítások – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc. A szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa hozzátette, a húsevő állatok immunrendszere általában hatékonyan megküzd a sebbe jutó baktériumokkal, és kisebb felületi sérülések esetén legtöbbször ezt az állat nyalogatással kitisztítva meg is tudja gyógyítani.

A sebek akkor fertőződhetnek el, amikor mélyebbek, esetleg olyan helyen vannak, ahol a képződő váladék nem tud maradéktalanul eltávozni és az állat se tudja elérni a nyelvével a seb minden zugát. Ilyen esetben mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, aki vagy összevarr­ja, vagy – ha ez nem lehetséges –, megfelelően kitisztítja a sebet és injekciót vagy más gyógyszert ad a fertőzés ellen, esetleg tetanusz elleni oltást is, ha úgy ítéli meg, hogy ennek a veszélye fennáll.

Dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos Fotó: MW

Az említett kisebb sérüléseket otthon is lehet kezelni a patikában kapható különböző sebfertőtlenítő szerekkel, de kerüljük az alkoholalapúakat, mert azok csípnek és a szöveteket is károsíthatják. Inkább a jódtartalmú oldat és kenőcs, esetleg antibiotikumos kenőcs lehet a jó választás. Ha ilyet használunk, akkor utána érdemes az állatot valamilyen módon (sétával, játékkal, etetéssel) lefoglalni, a figyelmét elterelni, hogy ne nyalja le rögtön az alkalmazott szert, mielőtt az még kifejthette volna a hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában