Az állatorvos válaszol

2022.06.15. 16:20

A kutya mint játszótárs és családi pszichológus

Gyakori, hogy a gyerekeknek több-kevesebb lelki sérelmet kell elszenvedniük a családban a felnőttek problémái miatt.

B. M.

A lelki problémákkal küzdő gyerekek többnyire a kistestű kutyafajtákat kedvelik-Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Mészáros János

A maguk részéről természetesen a felnőtteknek is el kell viselniük a külvilág által okozott nehézségeket és a párkapcsolati problémák miatt a saját maguknak, illetve egymásnak okozott megpróbáltatásokat. Az ember, megfelelő tudatosság hiányában, akaratlanul – de néha szándékosan is – továbbadja a társadalom vagy a párja felől jövő elnyomást a gyereknek – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos Fotó: MW

Ilyen esetekben, amikor a gyermek is szenvedő alanya lehet a családi problémáknak, például egy kutya is jelentős szerepet tölthet be játszótársként, sőt mint családi „pszichológus”. A lelki problémákkal küzdő gyerekek többnyire a kistestű kutyafajtákat kedvelik, míg a kapcsolatteremtés nehézségeivel küzdő gyerekeknek a nagytestű kutyák tudnak legjobban lelki támaszt nyújtani. 

Sajnos ritkán a kutyák megharaphatják a gyerekeket, ennek oka ugyanaz, mint a kutyák egymás közötti vetélkedésének, verekedésének: azaz a rangsor körüli vita vagy a féltékenység (ételre, gazdára). Ezért kisebb gyereket semmiképpen nem szabad felügyelet nélkül hagyni a legjámborabbnak látszó kutyával sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában