Érdemes odafigyelni

2022.06.24. 16:20

A vízparton így vigyázzunk magunkra

A családok egy része ezekben a napokban indul el pihenni. Sokan vízparton töltik a szabadságukat, amely a legjobb ebben a hőségben. Néhány szabályt az egészségünk érdekében azonban fontos figyelembe venni, hogy a nyaralásból kellemes emlékekkel térjünk haza.

G. R:

A nyaraláskor is fontos betartani néhány szabályt (Illusztráció: Shutterstock)

Ha pihenni utazunk, a tervek között betegségek, láz, fejfájás, hányinger biztosan nem szerepelnek, pedig nem csupán egzotikus utazás, hanem már egy hazai túra esetén is számolnunk kell egészségügyi problémákkal, amelyek egy része némi gondossággal kiküszöbölhető – vélik a szakemberek.

– A vízparton pihenőket fontos újra és újra figyelmeztetni, hogy súlyos alkoholos befolyásoltság alatt semmilyen sporttevékenységet ne végezzünk, főként úszni ne induljunk! Bár ez mindenkinek egyértelmű, mégis sokan elfelejtik – emlékeztet Dr. Schranz Róbert. 

A szekszárdi háziorvos szerint arra is figyeljünk, hogy felhevült testtel soha ne ugorjunk a vízbe, mivel az sokkhatásként éri a szervezetet. Ahogy az ilyenkor megszaporodó tragikus hírekből is kiderül, sajnos ez sokszor halálos lehet. 

Hasonlóan veszélyes a hosszú, többórás napon tartózkodás fedetlen fővel, amelytől napszúrást vagy akár hőgutát is kaphatunk – véli a háziorvos, aki szerint ennek a veszélynek főként a kisebbek és a legidősebbek vannak kitéve. Mint mondta, a forróbb napokon súlyosabb esetek is előfordulhatnak. 

Enyhébb napszúrás esetén a leégés mellett fejfájás, gyengeség jelentkezhet, ilyenkor érdemes hűvös helyre vonulni, sok folyadékot inni. A hőguta már egy súlyosabb állapot, akár ájulással is végződhet. Ez esetben orvosi segítségre is szükség lehet. Vigyázzunk rá, hogy napközben 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon – figyelmeztet.

Dr. Schranz Róbert szerint nyaraláskor gyakoriak a bőrgyógyászati problémák is. Sokszor elhangzott, hogy a túlzott napozás, a gyakori leégés nem egészséges, hosszú távon növeli a bőrrák kockázatát. Különösen a fehér bőrűek vannak ilyenkor veszélyben. Az orvos azt javasolja, hogy ők inkább a lombok alatt pihenjenek. Mindenkire érvényes, hogy használjon megfelelő bőrvédő krémet – figyelmeztet.

Vigyünk magunkkal gyógyszert

Annak érdekében, hogy minden szempontból pozitív élmény legyen a nyaralás, a bőröndünkbe mindenképpen csomagoljunk be egy kis gyógyszeres doboz is. Fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, hasmenés elleni gyógyszer, gyulladáscsökkentő és gombás fertőzés elleni krém mindenképpen legyen nálunk. 

Ezek adott esetben akár megmenthetik a nyaralást, ha veszélyes, fertőző betegségektől nem is védenek meg. Ezért utazás előtt lehetőleg minél több forrásból gyűjtsünk információkat arról, hogy a célországban milyen egészségügyi veszélyek vannak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában