Vakáció

2022.06.16. 07:00

Kezdődik a nyári szünet, hol legyen a gyerek?

Az általános- és közép iskolák tábláin tegnap óta ott díszeleg a szó: vakáció. A gyerekek csütörtöktől már megkezdték a jól megérdemelt pihenésüket, a nyári szünetet.

Mauthner Ilona

A szekszárdi Babits iskolában is elérkezett a vakáció ideje (Fotó: Mártonfai D.)

A gyerekek örülnek a rájuk szakadt szabadság miatt, a szülők meg szoronganak, tervezgetnek, osztanak, szoroznak, mikor, kivel, hol, mennyiért oldják meg a gyermekeik felügyeletét. A szerencsés az lenne, ha élményekkel telve telne a nyár. 

Több ezer gyermeknek kezdődött meg e hét közepén a nyári vakációja. A szülőknek nem kis gond ez, főleg a tíz év alatti gyermekeknél, hiszen őket még pár órára sem szabadna egyedül hagyni a lakásban. A nagyobb gyerekek elhelyezése könnyebb, az más kérdés, hogy tartalmasan tölti-e el az időt a gyerek, vagy a tévé, netán a számítógép elött ül órákon át. 

Hogy a szünidőt a szülők megosztják a szabadságuk terhére, vagy a nagyszülőket is bevonják, esetleg napközis- és ottalvós táborokba megy a gyerek – teljesen a gyerek személyiségétől, korától, a család ízlésétől, érdeklődésétől és az anyagi helyzetüktől függ, ebben tehát nem igazán lehet szabályt alkotni.

– Legyen íve a nyárnak – javasolta Király Gabriella, klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. A szünet elején intenzív pihenős időszak következzen, mert az egész éves tanulás után nagyon elfáradnak a gyerekek. Nem szerencsés, ha egyből a nyári házi feladatokat veszik elő vagy kezdik a matektábort.

Augusztus végén apránként visszaállhat az élet a régi kerékvágásba. Az utolsó két-három hétben már elkezdhetnek foglalkozni az iskolával, be lehet szerezni a tanévkezdés kellékeit. Ezt az ívet évről évre tartani lehet, és így a nyári szünet eltöltésének is kialakul a szokása. A kezdeti pihenés után kisebb részekre osztható a tanulnivaló és könnyebb tempóban a nyár végéig meg lehet tanulni azt. 

– Már előre szorongok, hogyan oldjuk meg a nyarat – mondta Hunyadi Sára, kétgyermekes anyuka. – A nagyobbik fiam nyolc, a kisebb hat éves. A nagyobbra még nem lehet rábízni a kicsit, ketten együtt meg még több rossza­ságot csinálnának felügyelet nélkül. Édesanyám vidéken él és elvállalta őket egy hétre, anyósom viszont még dolgozik, így rá nem számíthatunk, legfeljebb hétvégén. A férjemmel felosztottuk a szabadságunkat, bár szeretnénk legalább egy hetet mind a négyen együtt eltölteni. A nagyobbik fiam öt napos lovas táborba megy, de nem ottlakásos, így hozni-vinni kell naponta. Sokba kerül a strandolás is, inkább kirándulunk, túrázunk hétvégenként és megpróbáljuk hangulatosan – piknikes felszereléssel – eltölteni a nyarat. 

– Az ideális helyszín a feltöltődésre a szabadban van, ahol a gyerekek kedvükre mozoghatnak, legyen az mező, erdő vagy vízpart, ahol találkoznak a természettel és eldönthetik, hogy focizni, biciklizni és rohanni akarnak, vagy bunkert építeni, virágot szedni, esetleg fára mászni – sorolta Király Gabriella. – Nem szerencsés az sem, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt a gyerekek az otthonuktól. Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy. Fontos, hogy a gyerekek megszokott környezetükben, az otthonukban is tudjanak pihenni, az is lehet nyaralás. A nyári szünetben lazíthatnak a hétköznapi szokásokon: alhatnak többet, este nézhetnek tovább filmeket. A nyaralás hangulatát be lehet csempészni egy esti fagyizással, cukrászdázással is. 

A szekszárdi Gyakorló iskola 8. B osztályosai a "bolond-ballagáson" (Fotó: Mártonfai D.)

Elváltan nehezebb a nyarat menedzselni
Ha elváltak a szülők, figyelni kell arra, hogy a nyári szünetben a gyerekek mindkét szülőjükkel osztozhassanak a kikapcsolódásban, és hogy ezek az együttlétek tartalmasak legyenek, tanácsolta a pszichológus. Az elvált feleknek pedig ügyelniük kell arra, hogy ne méricskéljék össze az apával és anyával töltött időt, ne alakuljon ki verseny, amelyben a drága, tengerparti nyaralás az első díj, a hazai, vidéki pihenés pedig olcsóságnak számít.

Ott van még a legfontosabb dolog is: egy szülő akkor tud felszabadultan, örömmel jelen lenni a nyaraláson, ha neki is van lehetősége a kikapcsolódásra, pihenésre. Ezért nagyon fontos, hogy az úti célt és a nyaralás jellegét lehetőleg úgy válasszuk meg, hogy figyelembe vesszük a saját vágyainkat és határainkat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában