Vízbiztonság

2022.07.16. 11:30

Kisebb a veszély, nyugodtabb a szülő, ha jól úszik a gyerek

Apró papucsok sorakoznak a medence szélén a bátaszéki tanuszodában: úszásoktatás zajlik óvodás és kisiskoláskorú gyerekeknek. Hogy miért fontos már fiatalon megszerezni a vízbiztonságot, arról úszásoktatókat és szülőket kérdeztünk.

Farkas Eszter

Szabó Andrea (elöl) és Taksonyi Kata úszásoktatók irányításával a lábtempó alapjait sajátítják el a gyerekek a bátaszéki uszodában (A szerző felvétele)

A szülők megannyi okot tudnának felsorolni, miért fontos, hogy gyermekük már egészen fiatalon úszásoktatásra járjon. Az első és legfontosabban a megkérdezettek mind egyetértettek: szeretnék ha gyermekeik vízbiztos úszástudást sajátítanának el. Hogy ez pontosan mit is jelent?

Az úszásoktató elmondta, a vízbiztos úszástudással az úszó képes nagyobb távot megtenni viszonylag kisebb energiabefektetéssel és a vízben jól tud tájékozódni. Vagyis akár húsz métert képes úszni valamely úszásnemben, mélyvízben, kapkodás és pánik nélkül.

– Számomra nagyon fontos volt, hogy a gyerekeim korán megtanuljanak úszni – mondta el Németh Diána. A hét éves Olivér és a hat éves Kornél anyukája hozzátette: minden szülő rémálma, hogy a gyereke nélküle megy strandolni és valami baj történik a vízben. Persze sok szerencsétlenséget nem lehet kivédeni, mégis számunkra a férjemmel fontos volt, hogy a gyerekek vízbiztosak legyenek, mert én sajnos nem tudok úszni.

Olivér és Kornél édesanyja elmondta, kisfiai már több alkalommal vettek részt úszásoktatáson Bátaszéken. A fiúk nagyon megszerették a foglalkozásokat, és mára már mindketten vízbiztos úszástudással rendelkeznek. „Az úszástanulás elkezdéséhez a megfelelő kor kiválasztása persze nagyon gyerekfüggő” – tette hozzá Németh Diána.

A véletlen balesetek között világszerte a második leggyakoribb halálozási ok a vízbefulladás a tizennégy évnél fiatalabb gyerekek esetében. Ezért is döntő fontosságú, hogy a kicsik minél előbb megtanuljanak úszni. Az úszásról elmondhatjuk, hogy mindamellett, hogy egy nagyon egészséges mozgásforma, tulajdonképpen egy olyan készség, ami létfontosságú az élethez.

– Az első, amit az órán megtanítunk a gyerekeknek, az a légzéstechnika alapja – tájékoztatott Szabó Andrea úszásoktató. Vagyis amikor a gyerekek a vizet fújják először a felszínen, majd alábukva, akkor tulajdonképpen a levegővétel alapját tanulják meg. A következő célunk, hogy a fejüket vízbe dugják, merjenek a víz alá merülni és ott kinyitni a szemüket, hogy ott is megfelelően tájékozódjanak.

Az oktatásra azokat a gyerekeket várták a bátaszéki uszodába, akik már betöltötték negyedik életévüket és játékos formában szerettek volna megtanulni úszni, illetve a haladó csoportban magasabb szintre emelni úszástudásukat. Szabó Andrea elmondta a legidősebb tanulójuk tíz éves.

– Az úszás egy kiváló alapsport, mivel javítja az állóképességet és a keringést is – tette hozzá Taksonyi Kata. A két szekszárdi oktató több mint tizenöt éve tanít úszni gyerekeket. Andrea óvónő, Kata pedig testnevelőtanár.

Miért jó az órákra járni?
Amellett, hogy a gyerekek megtanulnak úszni, ami egy remek mozgásforma, a nyáriszünet alatt új ismeretségeket köthetnek. A rendszeres sportolás rendkívül jó hatással van a gyerekek fizikai és mentális állapotára is. A sportnak ugyanis stressz és szorongáscsökkentő hatása is van. Az úszás erősíti a szívet és javítja a vérkeringést is.

Úszás közben a gyermek testének kétharmada mozgásban van, így javítja a tartást, de a mozgás koordinációját is. Erősíti az ízületeket és azoknak is ajánlott, akiknek gerincproblémái vannak.

– Azért is fontos már gyermekkorban megtanulni úszni, mert ha felnőttkorban valakinek például gerincsérve alakulna ki, akkor már késő megtanulni úszni – hívta fel a figyelmet Taksonyi Kata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában