Gyógynövény

2022.07.07. 18:10

Nyílik a csodás levendula, lilába borult a táj

Itt a levendulaszezon, megyénk kertjeiben is egyre több helyen nevelgetnek levendulát, mely így július elején van teljes virágzásban.

Mauthner Ilona

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Kétségtelen, hogy az egyik leghíresebb és legkedveltebb növények egyike, persze nem véletlenül. Egy ajándékboltban nehéz úgy végigmenni, hogy legalább egy lila részleggel ne találkozzunk. Tavaly az országban 206,3 hektáron termesztettek levendulát, ebből is látszik, hogy van rá igény és kereslet.

Néhány szabályt érdemes betartani ahhoz, hogy sokáig élvezni tudjuk a levendula áldásos hatását. Így például soha ne tegyük műanyag zacskóba a virágokat, hiszen rövid időn belül könnyen befüllednek, és már a száradás alatt lehullatják a virágaikat. Lehetőleg a vágástól számított 5 órán belül már lógjon a csokor, különben szintén lehullik a virág. Délelőtt 11 és délután 4 óra között ne vágjuk le a növényeket, aminek egyszerű az oka: ebben az időszakban számos rovar, bogár és más állatok is lehetnek rajta, amik csípnek, marnak, így saját magunkat kíméljük meg a kellemetlenségektől.

Esős időben semmiképpen se arassunk, várjunk legalább egy napot. A levendula igazi gyógynövény: masszírozásoknál felhasználva a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti, valamint enyhíti a gyulladásos izomfájdalmakat. Erősíti az immunrendszert, emellett van regeneráló és relaxáló hatása is. Enyhíti a fejfájást, a napozás okozta leégést, segíti az elalvást és megszünteti az alvászavarokat, antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.  

Címkék#Levendula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában