Interjú

2022.08.08. 20:00

Csípőt és Rubik-kockát is tekerget a néhai diakónus fia

A 25 éves Kirsch Márk 23 másodperc alatt rakja ki a Rubik-kockát. És bármilyen hihetetlen, egy Bukarestben megrendezett nemzetközi versenyen ez csak a 43. helyre volt elég. Viszont jól nyomja a salsát.

Wessely Gábor

– Nemrég jött haza Bukarestből, egy nemzetközi Rubik-kocka-kirakó versenyről. De gondolom, nem abból él… 
– Szoftverfejlesztő a végzettségem – mondja Kirsch Márk –, és hálózatépítőként dolgozom, de tánctanár is szívesen lennék.

– Hogyhogy? 
– Öt éve kezdtem a latin táncot, a salsát, a bachatát, és elég jól nyomom. 

– Eredmények? 
– Azért csináljuk, hogy jól érezzük magunkat. 

– Szekszárdon van ilyen csoport? 
– Igen, meg sokfelé, például Baján is. 

– Akkor a kockázás csak a hab a tortán? Mikor kezdte? 
– Már öreg voltam, 18 évesen kerültem a kockások közé. És komolyabban odafigyelni, mérni az időmet, hatékonyabb technikákat használni, csak 2017-ben, húszévesen kezdtem. 

– Angol kifejezéseket használnak a különböző műveletekre. Megpróbálom konyhanyelvre lefordítani, amit még az interjú előtt elmagyarázott. Egy laikus úgy kezd a bűvös kocka kirakásának, hogy megcsinál egy oldalt, ezzel szemben a profi, csak egy keresztet pöccint helyre először, például a fehéret, és azt tekinti alapnak. Utána az alsó és a középső réteget hozza össze színhelyesen, de ekkor még a sarkok nem biztos, hogy rendesen a helyükön vannak. Következik a felső lap színhelyesen, s végül a sarkok. Mindez fél percen belül… 
– A harminc másodperc nagyon gyenge eredmény! 

– Mennyi a csúcsa? 
– Az egyszeri legjobb időm 14,67 másodperc. A kockásoknál azonban nem az számít, hogy egyszer, amikor nagy mázlid volt, mi jött össze. Öt időt mérünk, a legjobbat és a legrosszabbat nem vesszük figyelembe, a maradék hármat pedig átlagoljuk. Ez a hivatalos eredmény. Az óriási szerencse és balszerencse kizárásával.

– Bukarestben hogyan szerepelt? 
– Ott 23 másodperc környékén mozogtam, ami a 43. helyre volt elég. 

– Hány induló közül? 
– Százhúsz. 

– Korosztály? 
– A legtöbb résztvevő 8 és 14 év közötti. 

– Magyarok hányan mentek? 
– Magyarországi magyar egyedül én voltam, de székelyek többen is. Közülük került ki a győztes, Bereczki János, aki 7,85-tel nyerte a 3x3-ast. És azon kívül is szinte mindent.

Kirsch Márk a versenykörülményeket, a felszerelést mutatja: kocka, matrac, óra (A szerző fotója)

– Azt jelenti, hogy nemcsak 3x3-as kockákkal versenyeznek? 
– Többnyire van 2x2-es, 3x3-as, 4x4-es és 5x5-ös. Itt volt 6x6-os is, meg a mix, ami egy összetett, pentagon alapú szerkezet. 

– Itt is vannak nagy márkák, mint a sportszergyártásban? 
– Persze, az igazán jó minőségű kockákat nagyon könnyű tekerni. 

– A profik mind az öt ujjukat használják? 
– Mind a tízet. De vannak egykezes versenyek is; akkor ötöt. 

– Mi kell ahhoz, hogy valaki eredményes versenyzővé váljon? 
– Főleg gyakorlás. Ha az ember szeret vele foglalkozni, hajlandó rászánni az idejét. 

– Akár én is eljuthatnék profi szintre? 
– Sok-sok gyakorlással néhány év alatt elérhető a húsz másodperc alatti eredmény. 

– Ön mennyit gyakorol? 
– A hálózatépítői munka, az otthoni szoftverfejlesztések és a tánc mellett kevés időm jut rá. Körülbelül heti öt óra.

– Hogy zajlik egy ilyen verseny? 
– Van egy búraszerű műanyag vagy papírdoboz, ami eltakarja az összekevert kockát. Induláskor leemelik, és 15 másodpercet kapsz, hogy megvizsgáld, majd ismét letakarják. Átgondolhatod az első lépéseket, aztán óra indul, tekersz, a kész kockát ledobod a matracra és leütöd az órát. 

– Hol lesz a következő megmérettetés? 
– Szlovákiában és Horvátországban is lesz, még ebben a hónapban. 

– A székely srác a világcsúcstartó? 
– Nem, most egy lengyel a legjobb, Tymon Kolasinski, aki Bukarestbe nem jött el. Ő öt másodpercen belüli eredményeket produkál. 

Vallásos nevelésben részesült 
Kirsch Márk 1997-ben született Szekszárdon. A 2012-ben elhunyt szekszárd-újvárosi diakónus (házas, ötgyerekes lelkipásztor) Kirsch János fia. Szoftverfejlesztői végzettséget Szegeden szerzett 2019-ben, aztán Pécsen mérnökinformatikai tanulmányokba kezdett, de nem fejezte be. Egy kommunikációs hálózatépítő cégnél dolgozik. Szabad­idejében röplabdázni és táncolni szokott. Szegeden és Pécsen is járt latin táncra. Most a szekszárdi salsások egyik legjobbja. Látogatják egymást a csoportok, közös programokat szervezve: pécsiek, szekszárdiak, bajaiak, kiskunfélegyháziak és szegediek.

Az utóbbi időben Rubik-kocka-kirakó versenyeken is részt vesz, általában 23 másodperc körüli eredményeket ér el a klasszikus, 3x3-as kockával. Természetesen vallásos nevelésben részesült, ám most abban a korban van, amikor nehezen viseli a kötöttségeket. Jár templomba, van kapcsolata Istennel, de felszabadultabb, mint volt. Nem érez kényszert arra, hogy bármit megtegyen, vagy bizonyos dolgokat ne tegyen meg a hite miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában