Légzés és stabilitás

2022.09.28. 07:00

A hideg ellenállóbbá tesz, de nem csak ezért jó

Meg lehet-e szokni a hideget, ha az energiaárak emelkedése miatt gyakran lejjebb kell majd tekerni a fűtést? Ennek kapcsán faggattuk Halász Gábor bokszolót, légzésmódszeroktatót, aki szerint még győztesen is kikerülhetünk ebből az új helyzetből.

Brunner Mónika

Halász Gábor a múlt év végét a Csörge-tó jéghideg vízében búcsúztatta (Fotó: Makovics K.)

Egyre hidegebbek a nappalok, itt a fűtésszezon, s az energiaárak emelkedése miatt a legtöbb háztartásban már berendezkedtek a spórolásra. Azt azonban még kevesen tudják, hogyan lehet akár előnyünkre fordítani a hideget. Halász Gábor légzésmódszeroktató, profi sportoló, aki a hideg megszokását beépítette az életmódjába.

– Modern életmódunk rengeteg kényelemmel vesz körül minket, emiatt kevésbé tűrjük a hideget. Az alkalmazkodó képességünk fejlesztését legegyszerűbb a hideg vizes zuhanyzással kezdeni. Ilyenkor a langyostól indulva egészen didergésig csökkentjük a víz hőmérsékletét. A zuhanyzást hideg vízzel  fejezzük be, a testünket pedig mozgással, edzéssel melegítsük vissza. A dörzsölést, meleg ételt-italt kerüljük! A legfontosabb persze a fokozatosság. Két hét után már jobban tűrjük majd a hideget, mert a test belső rendszere hőt termel, elkezdi fűteni magát – ismertette lapunknak a korábbi profi ökölvívó. Halász Gábor hozzátette: a hideg vízbe mártózás erősíti az immunrendszert, edzi a szívet és az érrendszert, segít a fogyásban, leviszi a vércukorszintet. Segítségével elkerülhető a nátha, ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben és jobban alszunk.

A légzéssel kapcsolatban elmondta, a születésünk után még rekeszizomból, az orrunkon keresztül lélegzünk, ám aztán felnőttkorunkban már inkább szájon át vesszük a levegőt, és így több levegőt lélegzünk be. Ez azonban rossz szokás, úgynevezett hiperventillációt okozhat, és ha állandóan ez történik, kisfokú stresszbe kerülünk és akár meg is betegedhetünk. Szájon át légzésnél a kórokozók szabadon jutnak a szervezetbe, szemben az  orrlégzéssel, mely szűri, párásítja, fertőtleníti a levegőt.

A légzés és a stabilitás is elválaszthatatlanok Halász szerint. Fő légzőizmunk a rekeszizom egyik funkciója, hogy megtámasztja és stabilizálja a gerincet. Ha nem rekeszizomból, hanem mellkasból lélegzünk, akkor a gerinc nincs megfelelően alátámasztva, és ez derékfájdalomhoz, görnyedt járáshoz vezet. Az ember hiába próbálja kihúzni magát, mert ha nem megfelelő a légzése, a tartása, stabilitása sem lesz megfelelő. 

Légzési gyakorlat

Halász Gábor légzésmódszeroktató, az Oxa-légzés közösségi oldal tulajdonosa megosztott lapunkkal egy szuper gyakorlatot: a 4/6 légzést. Számoljon el lassan négyig – ez körülbelül négy másodperc – és ezen idő alatt szívja be az orrán a levegőt, majd 1-2-3-4-5-6 számolásra fújja ki lassan az orrán keresztül. A gyakorlatot öt percen át ismételve megnyugszik, elálmosodik és jó eséllyel már az öt perc letelte előtt belealszik a gyakorlásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában