A konyha díszei

2022.09.15. 15:30

Egyre népszerűbbek az otthoni fűszernövények

Egyre inkább divatosak a fűszernövények, ezek gyakran a konyha díszei is. Így sokan termesztenek otthon belőlük néhány félét.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Van, aki magról veti, van aki inkább palántát vásárol, és azokat neveli fel. Nem mindenki ismeri azonban azokat alapvető szabályokat, amelyek ezen növények gondozásához, valamint minőségi és mennyiségi betakarításához elengedhetetlenek.  

A fűszernövények imádják a sok és erős fényt, naponta legalább 2-3 óra közvetlen fényre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. A napfény ugyanis létfontosságú számukra ahhoz, hogy ízletesek és illatosak legyenek. A fűszernövények íze a vetőmag minőségétől is függ. Ahhoz, hogy egészséges és aromás leveleket fejlesszenek, elengedhetetlen a biztos forrásból származó mag. 

A koriandert, a kaprot és a petrezselymet is érdemes inkább magról vetni, a fodormentát, a rozmaringot, a borsmentát és a bazsalikomot azonban ajánlott inkább dugványról nevelni. A legtöbb növény általában kisebb cserépben is jól érzi magát, de amint elkezdenek sok levelet, hajtást hozni, és egyre nagyobb területeket elfoglalni, érdemes inkább nagyobb edénybe ültetni őket. 

Figyeljünk arra, hogy 10-12 centiméternél magasabb növényekről mindig csipkedjük le a friss hajtásokat, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy folyamatosan leveleket növesszen, és bokros legyen, valamint újabb elágazásokat növesszen. Ha a visszacsípést nem lépjük meg, a növény inkább virágokat fog fejleszteni. Nem igényelnek sok műtrágyát, a túl sok trágyától ugyanis elképesztően sok levelet növesztenek majd, ez pedig kevesebb illat- és ízanyagot eredményezhet. 

Az öntözéssel is vigyázni kell, mindig csak akkor locsoljunk, ha a termőtalaj tapintásra már száraz. Ha ugyanis a talaj folyamatosan nedves, az csökkenti a növényben lévő olaj mennyiségét, valamint kevésbé aromás és illatos levelet növeszt.

Mindig virágzás előtt takarítsuk be a leveleket. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény nem a levelek fejlesztésére, hanem a virágok növesztésére fordítja az energiáit. Akkor szedjük le a leveleket, amikor még kicsik és puhák, ilyenkor ugyanis a legfinomabbak, aromásabbak és illatosabbak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában