Teleltetés

2022.10.21. 10:40

A szabadban teleltetett citrus fajtákat be kell alaposan takarni

Péntek hajnalban mínusz két fokot is mértek néhány helyen. Sokan megijednek ettől, és sietve viszik védett helyre a dézsás virágaikat.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

A teleltetést azonban nem érdemes elkapkodni, véli több kertész is. Egyrészt még lesz kellemesen meleg idő – ezt ígérik a jövő hétre – másrészt, minél tovább maradnak kint a növények a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek, és annál sikeresebben áttelelnek. A hideg időben, enyhe fagyokban a növények nem károsodnak, a kártevők viszont elpusztulnak.

A trópusi növények, mint például a hibiszkusz vagy az orchidea viszont kevésbé hidegtűrőek, érdemes őket előkészíteni a téli menedékbe költöztetéshez, amikor pedig 10 fok alá esik a hőmérséklet, véglegesen teleltetnünk kell ezeket. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik megfelelő a szoba 22-25 fokos melege. Ablak közelébe, világos helyre kerüljenek. A mediterrán növényeket – így a leandert, citromfát, banánfát –  világos, fagymentes, 10 fok körüli hőmérsékletű helyiségbe vigyük, erre a legalkalmasabb a pince vagy a fedett garázs.

Sokan teleltetik kint a szabadban a kiültetett citrus fajtákat is, hiszen a telek egyre enyhébbek nálunk is. Ezeket a növényeket takarnunk kell. A takaráshoz többféle könnyen beszerezhető anyagot is találhatunk, attól függően, hogy a növény mely részét szeretnénk megóvni. Erre a célra megfelelő megoldás lehet a szalma, a nádfonat, a fenyőkéreg, a fenyőgallyak, a komposzt és a lehullott lombozat is. A mediterrán származású vagy a téli csapadékra érzékeny növények a következő évben a tövükről, a talajszint alatt nem sokkal található rügyekről hajtanak majd ki. Ezeket kell védeni, tehát ezért a növények tövét is fontos betakarni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában