Tolna megye

2022.10.01. 07:00

Újabb poloskainvázióra készülhetünk?

Még alig hevertük ki a tavaszi poloskainváziót, ismét a nyakunkon vannak ezek a nagyon kellemetlen megjelenésű, „illatozó” bogarak. Főleg családi házaknál, melléképületekbe igyekeznek bemenni, de előfordulnak még a városi lakótelepek erkélyein is. A frissen mosott ruhákon gyakran bekerülnek a lakásokba.

M. I.

A poloskák gyakran megdézsmálják a lédús zöldségeket. (Fotó: MW/Kozma István)

A poloskák az emberekre ártalmatlanok, de így is kellemetlen látogatók lehetnek otthonainkban. A növénytermesztésben, a kertekben rengeteg kárt okoznak, mivel növényi nedvekkel táplálkoznak. Gyakran megdézsmálják a hüvelyeseket és a lédús zöldségeket, de komoly problémát jelenthetnek a gyümölcsösökben is.

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, rovarszakértő kérdésünkre elmondta, a poloskák most keresik az áttelelő helyet. Szinte mindenütt ott vannak, az avarban, a házban, a pincékben, a növények levelein is elbújnak. A zöld a vándorpoloska, a barna pedig az ázsiai márványospoloska. Mindkettő növényi nedveket szívogat, de utóbbi a gyümölcsösökben is felmérhetetlen károkat okoz.

A védekezés két okból is igen nehéz: nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer. Jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják a legjobb eredményeket, de ezek környezetvédelmi okokból nem a legnépszerűbbek.

Az idegmérgek gyorsan hatnak, de egyúttal szinte minden arra tévedő és a növényen mászkáló hasznos ízeltlábút is elpusztítanak. A poloskák esetében azonban hosszan tartó hatást ne várjunk ettől sem, mert ez a rovar gyorsan szaporodik. A kérdésre, hogy akkor mit lehet tenni, elmondta, számításba jöhet a kerti lombszívó bevetése is, a levehető csőbe sűrű szövésű zsákot, harisnyát kell tenni, ez ejti csapdába a növényekről leszippantott rovarokat.

Lakásban a viszonylag testes, hangosan döngicsélő rovar kelt izgalmat, ha megfogjuk vagy véletlenül eltapossuk, bizony büdös. Esténként a lámpafény vonzza őket, és ahogy az első hidegek beköszöntenek, tömegesen néznek fagymentes téli menedék után. A poloskának a csótányhoz hasonlóan elég egyetlen apró rés a bejutáshoz, ezért az első lépés, hogy ezt megakadályozzuk. Kezdjük az ajtók, ablakok réseinek eltömítésével.

A hideg elől behúzódnak a házak, lakások melegebb zugaiba (Fotó: MW)

Így védekezz lakásodban a poloskák ellen:

A bogár épületekbe való behúzódása ellen ezeket a módszereket érdemes bevetni:

  • Egy jól záródó, erős szúnyogháló megakadályozza, hogy a poloska bejusson a lakásba.
  • A poloska érzékeny az illatokra, ezért riasztó hatású lehet, ha a nyílászárók környékére mentaolajat csepegtetünk.
  • Ha erkélyünk van, akkor tegyünk ki éjszakára egy nedves törülközőt. Ezen szívesen megtelepszenek, majd reggel egyenként dobjuk őket ecetes vízbe, hogy biztosan elpusztuljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában