Remek vasforrás

2022.10.17. 16:20

Olcsó és egészséges, itt van a cékla szezonja

Igazi őszi zöldség a cékla, bár nem tartozik a nagyon keresettek közé.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Kár érte, mert tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, nem mellesleg sok jótékony hatással is bír. Többek között jót tesz a bőrnek, gyulladáscsökkentő hatása van, kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van, segíthet a rák megelőzésében, jó a magas vérnyomásra, javítja az állóképességet. A szekszárdi piacon kilóját 250 forintért kínálták, tehát nem egy drága zöldségről van szó.

A legtöbb konyhakertben pár sort szorítanak a céklának, nem többet. Tavaly Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be a statisztikai hivatal adatai szerint. Ez nem igazán fedezi a hazai igényeket. Így behozatalra szorulunk, elsősorban Németországból.

Remek saláta készíthető belőle házilag egy fél óra alatt. A céklát megfőzzük, azon melegében a héját - nagyon könnyű - lefejtjük róla. Cukorral, ecettel, sóval, köménymaggal levet készítünk neki, és ebbe tesszük a felszeletelt céklát. Ha kihűlt, máris fogyasztható. A leve is nagyon egészséges és kellemes ital. Vörös festékanyaga, amely hasonlatos az emberi vérhez, gátolhatja a daganatos sejtek kialakulását.

Ha már a daganat kialakult, a kezelések alternatív terápiájaként érdemes a nyers céklalé vagy a cékla valamilyen formában történő fogyasztása. Nem csak a daganatos sejtek terjedését, de növekedését is lelassíthatja. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy a prosztata– és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt céklából származó vörös festékanyag 12,5 százalékkal lassította a tumorsejtek növekedését.
A szekszárdi piacon gyakran látni, hogy egy-egy őstermelő nem csak magát a céklát, hanem annak levét is árusítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában