Állatorvos válaszol

2022.11.14. 18:06

A cicákat is be lehet oltani

A macskák legsúlyosabb fertőző betegségeinek egy része viszonylagos biztonsággal megelőzhető védőoltások által. 

Brunner Mónika

dr. Jakab Ferenc

Ezek közül megemlíthető a vírusok által okozott légúti betegségek (herpes- és calicivírus) és emésztőszervi megbetegedések (parvovírus), a leukózis (amit egy daganatképző vírus okoz) és a fertőző hashártyagyulladás (FIP vírus). Az előbbiek egy része esetenként gyógyítható, de lehet életveszélyes is, a két utóbbi viszont gyógyíthatatlan, ezért nagyon fontos az oltások általi megelőzés – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Sajnos előfordulhat, hogy egyik betegség elkapása hajlamosít a másikra, illetve olyan is, hogy az egyik betegség elleni védőoltás hajlamosít a másik betegség megjelenésére (ha például az már lappangási stádiumban jelen volt a szervezetben). Következésképpen az oltások alkalmazása körültekintést igényel, fontos az állat vizsgálata és bármilyen betegségtünet esetén az oltást el kell halasztani, illetve a meglévő betegséget gyógyítani.

A védőoltások kezdeti beadása általában életkor függő, de ezen egyéb tényezők módosíthatnak, például nem tanácsos beoltani egy olyan kiscicát, amelyik akkor került hozzánk és még nem féregtelenítettük, bolhátlanítottuk, valamint a beilleszkedési időszak stressze is terheli az immunrendszerét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában