Sikeres újraélesztés

2022.11.24. 16:29

Feleségének köszönheti életét a Tolna megyei férfi

Az esti híradót nézte éppen otthonában az a 40 év körüli Tolna megyei férfi, aki minden előzetes panasz nélkül esett össze a hét elején - olvasható az Országos Mentő Szolgálat közösségi oldalán.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Családja azonnal a segítségére sietett: mentőt hívtak, majd a rutinos mentésirányító utasításai szerint rögtön megvizsgálták a beteget, aki ekkor már nem lélegzett. Bár borzasztóan megrémült, a férfi felesége a telefonos instrukciók alapján azonnal megkezdte az újraélesztést, amit a perceken belül helyszínre érkező mentők emelt szinten folytattak.

Az ellátás még sokáig zajlott a helyszínen, amit a család végig reménykedve figyelt. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Mit tegyünk, ha nincs légzés?

A sérültet/beteget a lehető leggyorsabban újra kell éleszteni - hívja fel a figyelmet honlapján az Országos Mentő Szolgálat! Már néhány perces oxigénhiány is agysejtelhalást okoz! Térdeljünk a beteg oldalához, tegyük szabaddá a légutakat.

A vérkeringés fenntartásához mellkaskompressziót kell végeznünk. Helyezzük egyik tenyerünket a beteg mellkasának közepére, másik kezünket pedig rá. Nyújtott karral és egyenes háttal nyomjuk be a mellkast 5-6 centiméter mélységben, majd engedjük fel teljes egészében. Percenként 100-120 lenyomást végezzünk. Folytassuk az újraélesztést addig, amíg a mentő megérkezik!
 

Forrás: Médiaunió Alapítvány

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában