Szakma

2022.11.22. 10:11

Mivel lehet karriert csinálni: a jelen nyomokban már tartalmazza a jövőt

Azt, hogy mivel lehet száz év múlva karriert csinálni, nehéz lenne megjósolni.

Wessely Gábor

Illusztráció: Shutterstock

Bizonyára extravagáns dolgokkal. Arrafelé halad a világ. Egy jó szakember senkit nem érdekel. Gyönyör Teréz az ipolysági méregkeverő, az igen! Meg Repülős Gizi, meg a whiskys rabló, meg a sorozatgyilkos ápolónő, a fekete pillangó. Egymást érik az ilyen témájú szenzációs hírek. Az USA-ban egy nő levágta a vele folyton erőszakoskodó párja péniszét. Az orvosok visszavarrták, s a férfi attól kezdve az így szerzett hírnévből élt. Zenekart alapított, tévé show-ban szerepelt, pornófilmben játszott. Vagy itt van Lakatos Márk stylist, akit azzal vádolnak, hogy a melegségéből csinált karriert. Pedig nem.  

A jelen nyomokban már tartalmazza a jövőt. És még a múltat is. Amikor a földhözragadtságból való kiszakadás volt az álmok netovábbja. Azt, hogy mit tekintett száz éve karriernek a falvak népe, megtudhatjuk Szabó Zoltán szociográfiáiból. Egy alkalommal hatodikos parasztgyerekekkel íratott dolgozatot erről. Volt, aki képviselő akart lenni, hogy utazgathasson, volt, aki hentes, hogy sok kolbászt ehessen, volt, aki kutyapecér, hogy elkaphassa és eladhassa a kóbor kutyákat, volt, aki cigány, mert annak nem kell dolgozni. Egy fiatal özvegyasszony meg azzal a kéréssel fordult az íróhoz, hogy ha visszamegy Pestre, szerezzen neki férjet. Lehetőleg kéményseprőt vagy utcaseprőt, mert annak állandó jövedelme van.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában